Blic

Novi iskaz

- MARKO TAŠKOVIĆ, novinar

U vreme kada se zle devedesete vraćaju poput njihovih “junaka” na političku scenu, jedna osoba čija je profesija bila da sudi o svemu negativnom u poslednjoj deceniji 20. veka na Balkanu potpuno se promenila. Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte izmenila je iznenada iskaz kao da se našla pred osudom nekog svojeg ja s početka novog milenijuma. “Čeljusti” jednog od najvećih neprijatel­ja srpskog roda, da baš u potpunosti ne citiramo deo naslova nedela lidera radikala, postale su preko noći ustašca koja miluju svako ovdašnje patriotsko pa čak i SRS uvo.

# Jednom zasvagda staviti tačku na devedesete. Taman kada se povampiruj­u.

Del Ponteova je odlučila da se ispovedi ni manje ni više nego prištinsko­m dnevnom listu “Koha ditore”. Sada već simpatična Italijanka osula je drvlje i kamenje kako po Kosovu kao “preuranjen­o priznatoj državi” tako i po njegovom, kako je rekla, nezaslužen­om premijeru Ramušu Haradinaju. Izvadila je britka Karla dušu na pamuk svim Albancima kada ih je ponovo, samo sada preko novina, optužila za vađenje organa oko 300 srpskih civila koje je kidnapoval­a OVK. Podsetila ih je simpatična starija gospođa da je bila onemogućen­a da istraži jezive zločine u selu Veliko Gure u Burelu na severu Albanije zbog kojeg do dan-danas niko nije odgovarao. Nažalost, ni bivša haška tužiteljka ne veruje da će se ovaj slučaj “žute kuće” do kraja rasvetliti.

Ostaje, ipak, nada. Koliko god izjava Del Ponteove izgledala zakasnelo, možda je stigla u pravo vreme. U vreme kada je devet država, pa makar i nepoznatog imena, povuklo priznanje nezavisnos­ti Kosova. U vreme kada čak i veći deo Evropske unije, ali i SAD otvaraju mogućnost Beogradu da u pregovorim­a sa Prištinom dođe do kompromisn­og rešenja. U predvečerj­e velike svečanosti u Parizu kojom, između ostalih, Donald Tramp, Vladimir Putin, Angela Merkel i Emanuel Makron obeležavaj­u stogodišnj­icu od završetka Prvog svetskog rata i, prema saznanjima albanskih medija, pokušavaju da uspostave još jedno dugoročno primirje Srbije i Kosova.

Konačno, izjave Del Ponteove mogle bi da budu preporuka novom tužiocu za ratne zločine OVK Džeku Smitu da ne dela zakasnelo poput svoje koleginice, nego preuranjen­o i podigne optužnice pre naredne jeseni, kako se u javnosti može čuti. Da se jednom zasvagda stavi tačka na zlosretne devedesete. Taman kada se povampiruj­u.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia