Blic

Propao pokušaj vladike bačkog da kadrira u Crkvi

PRVI DAN SABORA SPC PROTEKAO U RAZGOVORU O KOSOVU I METOHIJI

- Željka jevtić

Iako je bilo očekivano da će zasedanje Sabora Srpske crkve biti bez ikakvih iznenađenj­a, već prvi dan propao je pokušaj vladike bačkog Irineja da kadrira po svojoj volji. Na početku zasedanja SPC je još jednom potvrdila svoj stav o KIM.

U Beogradsko­j patrijarši­ji juče je počelo redovno jesenje zasedanje Sabora, prvo posle skoro osam godina u ovo doba godine. Patrijarh Irinej uveo je praksu da se Sabor održava samo u proleće, dok je pre njega zasedanje bilo dva puta godišnje. Ova sednica pre oko mesec dana pokrenula je niz spekulacij­a u javnosti - Sabor je tumačen kao vanredni, a okupljanje episkopa je po tom scenariju zakazano zbog Kosova i Metohije i mogućeg revidiranj­a stava Crkve. Međutim, činjenica je da je ovo zasedanje dogovoreno još na majskom Saboru, glavna tema je prosveta, a sednica je trebalo da traje svega jedan dan. Vladike, međutim, juče nisu završile raspravu o svemu planiranom, tako da će se Sabor nastaviti i drugi dan.

Zasedanje je započelo izveštajem, preciznije predstavko­m vladike raško-prizrensko­g Teodosija o stanju u Eparhiji odnosno na Kosovu i Metohiji. Prema saznanjima “Blica”, vladika je posvedočio o teškoj situaciji na Kosovu i Metohiji uzrokovano­j posebno izraženim napadima na preostale Srbe, ali i preneo Saboru uznemirenj­e Srba južno od Ibra.

- Episkop je preneo da je narod uznemiren jer do enklava dolaze različite priče o daljoj sudbini prostora izvan severnog dela Kosova - saznaje “Blic” u Patrijarši­ji.

Vladika Teodosije osvrnuo se i na odnos Srpske liste prema Crkvi, kao i da SPC nije uključena u tokove koji se tiču njenog života i imovine. Predstavka episkopa raškoprizr­enskog je usvojena i potvrđena - praktično vladici Teodosiju Sabor je dao podršku. SPC je još jednom potrdila svoj ranije iznet stav usvojen na majskom zasedanju - ni podela ni nezavisnos­t Kosova i Metohije.

Za razliku od pitanja i stava oko KIM i tamošnjeg vladike, sporenja je juče bilo oko odbora za proslavu 800 godina autokefaln­osti Srpske crkve koja se proslavlja naredne godine. Do razmirica je došlo zbog pokušaja vladike bačkog Irineja (Bulovića) da između dva zasedanja Sabora promeni članove odbora za proslavu

 ??  ?? VLADIKA BAČKI PROMENIO ODLUKU SABORA LOBIRAJUĆI NA SINODU. SABOR SVE VRATIO NA POČETAK sabor podržao Izveštaj vladike teodosija
VLADIKA BAČKI PROMENIO ODLUKU SABORA LOBIRAJUĆI NA SINODU. SABOR SVE VRATIO NA POČETAK sabor podržao Izveštaj vladike teodosija

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia