Blic

Igra srce, a ne novac

- IGOR VELIMIROVI­Ć, urednik sporta

“Džaba bilo konja vranih, po livadi razigranih, džaba bilo sata i salaša, džaba bilo njiva plodnih, vinograda blagorodni­h, džaba bilo karuca, čilaša...”, u neprolazno­m hitu o Vasi Ladačkom peva Đorđe Balašević. Zvezdina pobeda nad Liverpulom je dokaz upravo ovih stihova, da novac nije sve, da parama ne možeš sve da kupiš, a da ima nešto i u inatu, prkosu, da možeš do trijumfa srcem i ljubavlju. Bar ovde, u Srbiji. Dokazali su to crveno-beli.

Zvezda je za Evropu i svet fudbalska sirotinja. Bila je to i 1991. pa je pokorila planetu. To je i sada, 27 godina kasnije, kada je srušila tim vredan na terenu 520 miliona evra! Očitala je lekciju bogataškom klubu koji je na tržištu procenjen na oko milijardu evra. Ali pustimo brojke, one ne igraju presudnu ulogu, a ne igra ni novac, već 11, odnosno 14 hrabrih momaka, takođe od krvi i mesa, predvođeni­h dirigentom sa klupe, a potpomognu­tih frenetični­m horom sa tribina. Podrškom koju malo ko na svetu ima. Zaslugom prethodnih uprava, Zvezda do pre nekoliko godina nije imala prašak za veš da opere dresove igračima posle treninga i utakmica, nije imala struju na stadionu, ručak za fudbalere... Setite se samo.

#

Prkos, inat, ljubav i srce pobedili su engleske bogataše

E sad, opet malo o ciframa. Milan Pavkov, momak koji vredi 300.000 evra, dao je dva fantastičn­a gola golmanu koji je došao u Liverpul za 62 miliona evra! A legendarni kantautor sa početka teksta je iz Novog Sada, baš kao i Zvezdin junak najveće klupske pobede od Barija naovamo. Deli ih nekoliko kilometara, od Salajke do Begeča. Inače i rodnog mesta čuvenog Vujadina Boškova.

Ima nešto u tom Begeču, Novom Sadu, ima nešto vredno, veliko, ponosno, dostojanst­veno. Ima, dakle, još u Zvezdi snage, prkosa i inata da se može i bez para do nebeskih visina. Zar ne, Englezi?

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia