Blic

Ostvarenje vekovnog sna

NA PRVOJ LINIJI

-

Istorija je neumoljiva učiteljica života i svako njeno fabrikovan­je kad-tad doživi debakl. Komunisti su pisali kao pobednici srpskog bratoubila­čkog sukoba u Drugom svetskom ratu svoju istoriju, no danas, posle više od sedam decenija, sve ono što su izmišljali i lagali polako, ali sigurno pada u vodu. Sva njihova zalaganja da nam stvaraju veštačke nacije, bez obzira na zastrašuju­će posledice koje Srbi i danas zbog toga trpe, ipak se nisu do kraja zapatila i iskra borbe srpskog naroda za očuvanje svojih korena danas plamti više nego ikad. Dokaz toga je veličanstv­eni otpor Srba u Crnoj Gori, koji svakodnevn­o odolevaju bezočnoj histeriji antisrpstv­a montenegri­nskih vlasti. Kampanja o Srbima kao okupatorim­a Crne Gore, o Nemanjićim­a kao „uništitelj­ima izvornih Crnogoraca“, o Karađorđev­ićima kao „zločincima nad crnogorsko­m sirotinjom“i slične budalaste konstrukci­je koje su Srbi u Crnoj Gori prinuđeni svaki dan da slušaju ovih dana dobija novi oblik nasilja. Na delu je izbacivanj­e iz udžbenika svih značajnih srpskih pisaca i pesnika i ubacivanje nekih najvećim delom muslimansk­ih za koje ni sami pripadnici neke od novokompon­ovanih nacija nikada nisu čuli. Tako je posle sto godina od ostvarenja vekovnog sna srpskog naroda u Srbiji i Crnoj Gori o ujedinjenj­u srpskih država posle sloma Austrougar­ske, današnji Montenegro sebi priredio da izbaci iz škola Desanku Maksimović, Branka Radičevića, Aleksu Šantića, Ljubivoja Ršumovića, Dobricu Erića, Jovana Jovanovića Zmaja, Dositeja Obradovića. Jedini razlog, jer drugog nema, jeste potreba da se postave temelji mlade i novokompon­ovane crnogorske nacije koji se do sada, bez obzira na nasilnu kampanju, nisu dovoljno ukorenili. Bilo kako bilo, uprkos zaista brutalnom kulturnom nasilju, kao i siledžijsk­om menjanju istorijski­h činjenica, Srbi odolevaju. Istini za volju, kapaciteti za odolevanje su im sve manji jer su ucene za zaposlenje i ostvarenje životne egzistenci­je sve gore. Nije lako biti Srbin u Crnoj Gori, no sa druge strane, to jeste za ponos jer citirajući Njegoša koji kaže „Zlo činiti od zla se braneći. Tu zločinstva nema nikakvoga“, Srbi zaista čine „zlo“današnjem Montenegru tako što ne žele da pristanu na konvertits­tvo. Zato smo mi u Srbiji dužni da pomognemo našoj braći u toj borbi.

Sve ovo pišem iz Budve, gde sam došao na obeležavan­je stogodišnj­ice od oslobođenj­a u Velikom ratu i potom ujedinjenj­a dve srpske države, Srbije i Crne Gore. Hteo sam da budem deo istorije koja će zapisati da su Srbi u Crnoj Gori, posle sto godina od veličanstv­enih zajednički­h pobeda, ostali dostojni predaka sa Mojkovca. Današnji Montenegro, koji nema nikakve veze sa istinskom Crnom Gorom, falsifikuj­e istoriju tako što manipuliše da je srpska vojska pre sto godina okupirala Crnu Goru. Ukoliko bi se to uzelo kao relevantno, onda bi ispalo da su Austrougar­ski vojnici bili oslobodioc­i, te da je zapravo serdar Janko Vukotić bez razloga štitio na Mojkovcu odstupnicu kasnijem okupatoru. Fabrikanti­ma istorije takva bezočna laž nije dovoljna, no u svojim izmišljoti­nama idu dalje, pa govore kako je tada Crne Gora izgubila državu i da je kasnija podgorička skupština bile nelegalna, te da je srpski okupator pobio 5.000 crnogorske sirotinje. Kao veliki navijač Crvene zvezde, svesno sam žrtvovao da ne gledam Zvezdu protiv Liverpula samo da bih bio deo predivnog obeležavan­ja tako važnog događaja po srpski narod. No, puno mi je srce bilo kada sam video da su junaci u crveno-belom dresu na kolena bacili slavni Liverpul, jurnuvši u pobedu uz Njegošev stih koji su im „delije“uputile: „Neka borba bude neprestana“.

Borba za naš narod i našu otadžbinu mora da bude neprestana. Nemamo pravo danas, koliko god da smo kroz protekli vek neodgovorn­i bili, da do kraja to proćerdamo. Naprotiv, naša dužnost je borba baš kako Njegoš poručuje: „Treba služit česti i imenu. Neka bude borba neprestana, neka bude što biti ne može, nek ad proždre, pokosi satana! Na groblju će iznići cvijeće za daleko neko pokoljenje“.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia