Blic

Zadrhtale su mi ruke kad sam čuo da sam prvi

MILOŠ GRUBOR, POBEDNIK OLIMPIJADE IZ MIKROELEKT­ROTEHNIKE

- N. Božović

U okolini Bele Crkve požari su oštetili i uništili Zagajička brda i zahvatili park prirode Karaš Nera

Miloš Grubor, student četvrte godine Elektroteh­ničkog fakulteta u Beogradu, osvojio je zlatnu medalju na Olimpijadi iz mikroelekt­rotehnike u Jermeniji. To je prva zlatna medalja za Srbiju na ovom takmičenju.

Pre nego što je predstavni­ke 22 zemlje ostavio za sobom, Miloš je morao da reši problemske zadatke čiji su samo nazivi, a da ne govorimo o rešavanju, običnom laiku teški.

- Nisam se nadao pobedi, očekivalo se da Nemačka pobedi, kako su prethodne tri godine zaredom bili prvi, ali kada su izlazili rezultati i Nemačka bila druga, nisam ni slutio da ću ja biti prvi. Pred polazak profesor mi je rekao da ne stvaram sebi pritisak, jer najverovat­nije neću biti prvi zbog toga što ću biti među najmlađima i da odradim ono što smo učili i da ne očekuje ništa više od mene, ali se to ispostavil­o

U finalu je učestvoval­o 38 takmičara, a Dušan je bio među najmlađima

dovoljnim. Kada sam dobio nagradu, nisam mogao da je nosim, ruke su mi drhtale od uzbuđenja, jedva sam roditeljim­a otkucao poruku šta se desilo - priča Miloš.

U finalu je učestvoval­o 38 takmičara iz 18 zemalja, uglavnom studenti završnih godina master i doktorskih studija, ali bilo je i onih sa osnovnih, a Miloš je bio među najmlađima. Kaže da je na takmičenju video da se na našim fakultetim­a dobro radi.

- Kroz priču sa ostalim studentima došao sam do zaključka da se neke stvari koje naši studenti redovno uče na nekim stranim fakultetim­a uopšte ne uče. Tako smo imali jedan zadatak koji sam ja smatrao jednostavn­im, školskim, ali je on drugima bio velika poteškoća jer to nisu radili na osnovnim kursevima priča Miloš.

 ??  ??
 ??  ?? prva medalja za srbiju: miloš grubor
prva medalja za srbiju: miloš grubor
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia