Marti: „Velike ribe“biće uhapšene zbog zločina

BIVŠI IZVESTILAC I AUTOR IZVEŠTAJA O TRGOVINI ORGANIMA

Blic - - POLITIKA -

Verujem Specijalnom sudu za zločine takozvane OVK u Hagu i optimista sam po pitanju hapšenja velikih riba u Prištini, kaže švajcarski senator Dik Marti, koji je i bivši specijalni izvestilac Saveta Evrope i autor izveštaja o trgovini ljudskim organima na Kosovu iz 2010.

- Optimista sam da će uskoro tribunal testirati svoj rad prvim hapšenjima ljudi koji su na Kosovu i međunarodnoj zajednici poznati kao velike ribe - rekao je Marti za „Preševa jone“.

Navodi se da je on istovremeno „izrazio zabrinutost da bi svedoci mogli da budu ubijeni ako ih kosovska policija i Euleks ne zaštite“.

Prema tvrdnji Martija, „Kosovo ne može da ima političku i ekonomsku perspektivu ukoliko zemlju vode osumnjičene, korumpirane osobe i mafijaški kriminalci“.

„Preševa jone“navodi da je Marti „ranije nazivao Hašima Tačija (kosovskog predsednika), Davita Haljitija (potpredsednika kadri veselji

kosovskog parlamenta) i Kadrija Veseljija (predsednika kosovske skupštine) „velikim ribama“.

Prema Martiju, „uspostavljanjem tribunala za zločine

Marti je ranije nazivao Hašima Tačija, Davita Haljitija i Kadrija Veseljija „velikim ribama“ na Kosovu, ono će bez sumnje otvoriti nove perspektive za integracije“.

- Ne mislim da će (sud) biti protiv Kosova ili OVK, već zlostavljača iz njihovih redova iz perioda tokom i nakon rata u regionu. Verujem da dobar deo kosovskih političara to zna, posebno onih kojima nisu čiste ruke - rekao je Marti.

„Preševa jone“navodi da je Marti takođe upitao „zašto ga Hašim Tači ne tuži za klevetu“.

Marti je u julu 2014. godine u intervjuu za švajcarski radio SRF rekao da je izveštaj glavnog tužioca za istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji 1999. godine Klinta Vilijamsona, koji je tada predstavljen, predstavljao „prijatno iznenađenje“i da, iako Vilijamson nije naveo imena, već je pominjao samo nekadašnje visoke kadrove OVK, za Martija bilo „sasvim jasno ko su oni“.

dik marti: nek me hašim tači tuži za klevetu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.