Dačić: Priština neuspešna, tera EU na viznu liberalizaciju

Blic - - POLITIKA -

Priština sve što radi u poslednje vreme radi da bi naterala EU da im da viznu liberalizaciju i da natera zapadne zemlje da prime takozvano Kosovo u Interpol, kaže ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

On dodaje da izjave Haradinaja i Hodžaja, da ako ne dobiju viznu liberalizaciju u decembru treba da napuste dijalog, znače opstruiranje dijaloga.

- Što se nas tiče, Kosovo ne može da uđe u Interpol, a što se tiče vizne liberalizacije, dajte im je slobodno, neka svi odu kod njih. Oni su njihovo čedo, oni su ih formirali, a sada ih neće da dolaze bez viza. Mnogo su pametni - kazao je Dačić.

On je rekao i da kosovski Albanci prete EU, ali da Srbiji ne mogu da prete, i istakao da Srbija neće smetati dijalogu i praviti štete, ali da sa druge strane ne može stalno da bude žrtva neispunjavanja obaveza Prištine.

Prema njegovim rečima, problem je u tome što Priština na svim frontovima doživljava političke i diplomatske neuspehe i treba im nešto za unutrašnju upotrebu.

- Mislim da nije realno da se nastavi dijalog u uslovima u kojima oni optužuju Srbiju da se ponaša prema njima neprijateljski. Oni su jednostrano doneli odluku da sruše teritorijalni integritet Srbije, da naprave neku svoju državu, mi to ne priznajemo - kazao je Dačić.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.