PRVI SVETSKI MIR

Blic - - DRUŠTVO - A. LATAS

Joko Ono i EXIT fondacija otvoriće konceptualnu instalaciju pod nazivom “One day...” krajem novembra na Petrovaradinskoj tvrđavi i tako obeležiti sto godina od okončanja od Prvog svetskog rata.

Nova kulturno-turistička atrakcija Novog Sada i Srbije originalno je umetničko delo koje potpisuje Joko Ono, legendarna multimedijalna umetnica i mirovna aktivistkinja, a napravljena je na osnovu modela tradicionalnog srpskog broda šajke koji su koristili vojnici graničari iz vremena Vojne krajine.

- Joko Ono, svetski priznata umetnica i aktivistkinja, poznata je po svom doprinosu promociji mira kroz brojne umetničke oblike i instalacije. Njeni avangardni radovi široj javnosti postali su poznati još šezdesetih godina prošlog veka. Nakon što se rodila ljubav između nje i čuvenog “Bitlsa”, muzičara i aktiviste Džona Lenona, ona je svoju karijeru posvetila EXIT je pokrenuo inicijativu “Prvi svetski mir” (#Firstworldpeace), koja ima za cilj da na efektan i globalno relevantan način obeleži sto godina od uspostavljanja mira u Prvom svetskom ratu. Postavljanje ovog umetničkog dela deo je strategije fondacije o promociji, unapređenju i očuvanju Petrovaradinske tvrđave u okviru čega je rekonstruisana i Mala stražara, objekat koji Astronomsko društvo koristi kao Opservatoriju.

Ovaj umetnički rad koji će predstaviti Petrovaradinsku tvrđavu širom sveta kao tvrđavu mira realizovan je uz podršku Fondacije “Novi Sad 2021”, Grada Novog Sada i kompanije NIS kroz program “Zajednici zajedno”.

ORIGINALNO UMETNIČKO DELO BIĆE NOVA KULTURNO-TURISTIČKA ATRAKCIJA NOVOG SADA

upravo delima koja simbolizuju ideale mira, ljubavi i bratstva među ljudima kažu iz EXIT fondacije.

Kako dodaju, ovaj događaj promovisaće Novi Sad na međunarodnoj sceni, a delo Joko Ono postaće nova kulturno-turistička atrakcija

grada. Nakon višemesečnih pregovora, sastanak predstavnika EXIT-A i Joko Ono desio se u Njujorku, nakon čega je Petrovaradinska tvrđava odabrana za mesto njenog novog umetničkog dela.

- Budući da je reč o najvećem defanzivnom vojnom utvrđenju u Evropi koje od izgradnje u 18. veku, pa sve do danas nikad nije bilo deo neke bitke ili ratne operacije. Nije zanemarljiva ni regionalna dimenzija ni simbolika ovog utvrđenja, s obzirom na činjenicu da su upravo EXIT festival i Petrovaradinska tvrđava bili prvo mesto masovnog okupljanja mladih iz celog regiona posle sukoba iz devedesetih godina prošlog veka - rekli su iz EXIT fondacije.

Joko Ono (85) rodila se u Tokiju, a sem što je poznata kao supruga Džona Lenona, proslavila se i kao avangardna umetnica i aktivistkinja u filmu i muzici. Lenon ju je upoznao 1966. godine, kada je bio na vrhuncu svoje slave. Za svoju tada trinaest godina stariju devojku i ljubav svog života rekao je: “Joko Ono je najsavršenije biće koje korača ovom planetom, pored nje sam shvatio ko sam i šta sam”.

Nakon Džonovog ubistva 1980. godine, Joko Ono se povukla iz javnosti sve do 1985, kada je o svom trošku otvorila spomenik „Strouberi fild“, na Lenonov 45. rođendan.

simbolički značaj petrovaradina je veliki jer je to jedna od retkih tvrđava koja nije korišćena u ratnim operacijama predstavnici exit fondacije sa joko ono u njujorku

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.