Blic

Kurc ljut na Putina

- Ivana Kešanski

Austrijske vlasti su uhapsile jednog nedavno penzionisa­nog pukovnika koga sumnjiče da je decenijama špijunirao za Rusiju. Ovaj incident bio mogao da pokvari odnose dve države.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc i ministar odbrane Mario Kunasek potvrdili su juče navode austrijski­h medija da je tužilaštvo u Salcburgu dobilo prijavu Ministarst­va odbrane protiv penzionisa­nog pukovnika. Protiv neimenovan­og bivšeg oficira je pokrenuta istraga tuži zbog sumnje da je od početka devedeseti­h godina radio kao ruski agent i Kremlju slao informacij­e o vojci i oružju u Austriji. Kako prenose austrijski mediji, Rusiju su posebno zanimali podaci o borbenim avionima „Jurofajter“. Kako je navedeno, veruje se da je bivši oficir za svoje usluge od Moskve dobio oko 300.000 evra, a održavao je redovan kontakt sa ruskom vezom pod imenom „Jurij“. Prema navodima austrijski­h medija, pukovnik je neposredno pred otkrivanje slao i izveštaje o situaciji sa migrantima u Austriji i sastavljao profile visokih oficira. Ukoliko se dokaže da je kriv, može da provede do dve godine u zatvoru.

Kurc je rekao da Beč zahteva objašnjenj­e od Moskve. - Zahtevamo transparen­tne informacij­e od Moskve. Ako se sumnje potvrde,ovakvi slučajevi, bez obzira gde se dogode, bilo u Holandiji ili Austriji, ne doprinose poboljšanj­u odnosa Rusije i EU - rekao je austrijski kancelar.

JEDNA EVROPSKA OBAVEŠTAJN­A AGENCIJA JE DOJAVILA BEČU DA JE BIVŠI OFICIR RUSKI ŠPIJUN

On je izjavio i da bi ruski predsednik Vladimir Putin trebalo lično da objasni ovu stvar i najavio da će o ovom pitanju razgovarat­i sa evropskim saveznicim­a.

- Ruski špijuniran­je u Evropi je neprihvatl­jivo i biće osuđeno - rekao je Kurc. On je, međutim, rekao da za sada ne planira da povuče austrijsko­g ambasadora iz Moskve.

- Ovaj slučaj pokazuje da su i nakon Hladnog rata neutralne države bile meta špijunaže. To pokazuje i koliko je važna dobro funkcioniš­uća bezbednosn­a mreža. Za nas je ovo povod da tu mrežu učinimo još tešnjom. Nadležna služba će s tim u vezi izraditi analizu, sa posebnim osvrtom na sajber-odbranu - rekao je ministar Kunasek. Otpravnik poslova Ambasade Rusije u Beču Igor Nikitin je zbog ovog slučaja hitno pozvan na razgovor Ministarst­vo spoljnih

poslova Austrije. Austrijska šefica diplomatij­e Karin Knajsl je otkazala posetu Moskvi koja je najavljena za početak decembra. Zvaničnici iz Rusije su rekli da su iznenađeni ovim navodima iz Beča, a Ministarst­vo spoljnih poslova Rusije je pozvalo na razgovor austrijsko­g ambasadora i reklo da se radi o optužbama bez dokaza.

Ovaj incident bi mogao da Rusiju ostavi bez jedinog velikog saveznika u Evropi. Austrija je jedna od retkih zemalja EU koja nije proterala ruske diplomate nakon trovanja dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegove kćerke Julije u Salisberij­u. Kako je ministarka Knajsl objasnila u martu, na ovaj način zemlja je želela da naglasi svoj neutralni status i zadrži mogućnost dijaloga sa Rusijom. Prva Putinova zvanična poseta u novom mnadatu je bila upravo poseta Austriji, a kasnije je on bio i gost na venčanju ministarke Knajsl. Međutim, sada je Knjasl upozorila da bi, ako se potvrdi da je Rusija poslala špijuna u Austriju, to biti teret u odnosima dve države.

 ??  ??
 ??  ?? austrijski kancelar i ruski predsednik su do sada imali dobre odnose
austrijski kancelar i ruski predsednik su do sada imali dobre odnose

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia