Kurc ljut na Putina

Blic - - SVET - Ivana Kešanski

Austrijske vlasti su uhapsile jednog nedavno penzionisanog pukovnika koga sumnjiče da je decenijama špijunirao za Rusiju. Ovaj incident bio mogao da pokvari odnose dve države.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc i ministar odbrane Mario Kunasek potvrdili su juče navode austrijskih medija da je tužilaštvo u Salcburgu dobilo prijavu Ministarstva odbrane protiv penzionisanog pukovnika. Protiv neimenovanog bivšeg oficira je pokrenuta istraga tuži zbog sumnje da je od početka devedesetih godina radio kao ruski agent i Kremlju slao informacije o vojci i oružju u Austriji. Kako prenose austrijski mediji, Rusiju su posebno zanimali podaci o borbenim avionima „Jurofajter“. Kako je navedeno, veruje se da je bivši oficir za svoje usluge od Moskve dobio oko 300.000 evra, a održavao je redovan kontakt sa ruskom vezom pod imenom „Jurij“. Prema navodima austrijskih medija, pukovnik je neposredno pred otkrivanje slao i izveštaje o situaciji sa migrantima u Austriji i sastavljao profile visokih oficira. Ukoliko se dokaže da je kriv, može da provede do dve godine u zatvoru.

Kurc je rekao da Beč zahteva objašnjenje od Moskve. - Zahtevamo transparentne informacije od Moskve. Ako se sumnje potvrde,ovakvi slučajevi, bez obzira gde se dogode, bilo u Holandiji ili Austriji, ne doprinose poboljšanju odnosa Rusije i EU - rekao je austrijski kancelar.

JEDNA EVROPSKA OBAVEŠTAJNA AGENCIJA JE DOJAVILA BEČU DA JE BIVŠI OFICIR RUSKI ŠPIJUN

On je izjavio i da bi ruski predsednik Vladimir Putin trebalo lično da objasni ovu stvar i najavio da će o ovom pitanju razgovarati sa evropskim saveznicima.

- Ruski špijuniranje u Evropi je neprihvatljivo i biće osuđeno - rekao je Kurc. On je, međutim, rekao da za sada ne planira da povuče austrijskog ambasadora iz Moskve.

- Ovaj slučaj pokazuje da su i nakon Hladnog rata neutralne države bile meta špijunaže. To pokazuje i koliko je važna dobro funkcionišuća bezbednosna mreža. Za nas je ovo povod da tu mrežu učinimo još tešnjom. Nadležna služba će s tim u vezi izraditi analizu, sa posebnim osvrtom na sajber-odbranu - rekao je ministar Kunasek. Otpravnik poslova Ambasade Rusije u Beču Igor Nikitin je zbog ovog slučaja hitno pozvan na razgovor Ministarstvo spoljnih

poslova Austrije. Austrijska šefica diplomatije Karin Knajsl je otkazala posetu Moskvi koja je najavljena za početak decembra. Zvaničnici iz Rusije su rekli da su iznenađeni ovim navodima iz Beča, a Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je pozvalo na razgovor austrijskog ambasadora i reklo da se radi o optužbama bez dokaza.

Ovaj incident bi mogao da Rusiju ostavi bez jedinog velikog saveznika u Evropi. Austrija je jedna od retkih zemalja EU koja nije proterala ruske diplomate nakon trovanja dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegove kćerke Julije u Salisberiju. Kako je ministarka Knajsl objasnila u martu, na ovaj način zemlja je želela da naglasi svoj neutralni status i zadrži mogućnost dijaloga sa Rusijom. Prva Putinova zvanična poseta u novom mnadatu je bila upravo poseta Austriji, a kasnije je on bio i gost na venčanju ministarke Knajsl. Međutim, sada je Knjasl upozorila da bi, ako se potvrdi da je Rusija poslala špijuna u Austriju, to biti teret u odnosima dve države.

austrijski kancelar i ruski predsednik su do sada imali dobre odnose

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.