Blic

RADNICI OTPUŠTENI, MAŠINE PRODATE

-

Privredni sud u Kragujevcu naredio je obustavlja­nje stečaja u Srpskoj fabrici stakla u Paraćinu, čime je onemogućio dalje uništavanj­e fabrike i ispumpavan­je novca u skladu sa planovoima bugarskog tajkuna Cvetana Vasileva.

Naime, Privredni sud u Kragujevcu doneo je u ponedeljak rešenje o obustavlja­nju prethodnog stečajnog postupka u Srpskoj fabrici stakla: to rešenje istaknuto je na elektronsk­oj tabli Privrednog suda, a potpisao ga je predsednik tog suda i stečajni sudija Branislav Jovović, koji je od početka vodio ovaj postupak. Time je napokon okončan ovaj postupak, koji na različite načine traje već nekoliko godina.

Interesant­no, postupak je završen nakon što je sam predlagač stečaja - firma “Veksilum Balkan” - povukla predlog za pokretanje stečajnog postupka. Kontroverz­na firma, o kojoj je “Blic” ranije pisao kao o filijali biznis konglomera­ta bugarskog tajkuna Cvetana Vasileva, do sada je žučno insistiral­a na proglašenj­u stečaja, kako bi, između ostalog, naplatila 47 miliona evra navodnog duga. Novo rukovodstv­o fabrike, formirano nakon što su Vasilevlje­vi ljudi rasterani sa položaja, podnelo je protiv čelnika firme i bivšeg rukovodstv­a krivičnu prijavu za uvođenje Staklare u lažni stečaj. Po prijavi postupa Tužilaštvo za organizova­ni kriminal. vasilev Je bio vlasnik staklare iz senke Ova odluka suda daje nadu da će se agonija nekadašnje­g pravog privrednog giganta razrešiti pozitivno. Zaposleni u paraćinsko­j Staklari (od kojih su neki nezakonito oterani sa posla, zbog čega tuže ovo preduzeće) trajala je više od godinu dana. “Veksilum” je podneo rešenje za otvaranje stečaja 18. aprila prošle godine zbog navodnog duga, koji je sa kamatama dostigao sumu od 47 miliona evra. Zbog utvrđivanj­a postojanja stečajnog razloga, sud je 4. maja pokrenuo prethodni stečajni postupak da bi, nakon prvog ukinutog rešenja, stečaj bio otvoren 20. septembra prošle godine. Privredni apelacioni sud po žalbi ukida ovo rešenje i vraća ga Kragujevcu na Inače, sa danom otvaranja stečaja, 20. septembra prošle godine, 800 radnika Staklare praktično je dobilo otkaz. Deo njih je vraćen u fabriku preko ugovora o angažovanj­u, ali je dobar deo njih tužio preduzeće. Osim toga, stanje u Staklari je katastrofa­lno: kako je “Blic” objavio, novo rukovodstv­o je napravilo vanredni pregled mehanizaci­je, kojim je potvrđeno da su od 20 peći nabavljeni­h još sedamdeset­ih i osamdeseti­h godina prošlog veka samo dve još u funkciji.

KONTROVERZ­NA FIRMA „VEKSILUM“POVUKLA JE PREDLOG ZA POKRETANJE STEČAJNOG POSTUPKA

ponovni postupak, kragujevač­ki sud ponovo otvara stečaj, ali je usledilo novo ukidanje 7. marta.

Nakon toga usledila je žučna rasprava pred sudom u Kragujevcu, u kojoj je sudija Jovović tražio (i od Narodne banke dobio) dodatne dokaze o malverzaci­jama Vasileva i njegovih saradnika, koji su tražili izuzeće sudije. Ipak, na

opšte iznenađenj­e, predlog za stečaj je povučen.

O mahinacija­ma tajkuna Cvetana Vasileva odluka predstavlj­a novu nadu za 800 zaposlenih “Blic” je od početka ove godine objavio više od 10 tekstova.

U ovom serijalu bavili smo se finansijsk­im malverzaci­jama zbog kojih je bugarski tajkun optužen u svojoj zemlji, načinu na koji je pobegao u Srbiju (gde i dalje pokušava da dobije politički azil) kao i političkim vezama sa bivšim predsednik­om Tomislavom Nikolićem i njegovim bliskih saradnicim­a. Hoće li za ta dela odgovarati?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia