Može li Zapad da urazumi Prištinu

UPRKOS REAKCIJAMA SAD I EU SUMANUTE TARIFE

Blic - - TEMA DANA - mihailo jovićević

Deveti dan od uvođenja taksi od 100 odsto na srpsku robu koja dolazi na KIM pritisci na Prištinu se povećavaju: pozivima na ukidanje nerazumnih mera juče se pridružila i Angela Merkel, ali osim Nemačke i EU i SAD moraju da pojačaju pritisak, kažu analitičari.

Nedugo nakon što je juče Federika Mogerini, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku, završila razgovor sa predsednikom tzv. Kosova Hašimom Tačijem (u kom ga je pozvala da bez odlaganja ukine nerazumne takse na srpske proizvode), oglasio se Tačijev savetnik Avni Arifi.

- Iznenađen sam tolikim angažovanjem i emocijama kojima šefica evropske diplomatije štiti srpske interese napisao je Arifi, i dodao da bi voleo da su se Mogerinijeva i njen tim mobilisali u primeni Energetskog sporazuma na način na koji su se mobilisali u ukidanju takse. Poruka Mogerinijeve u Srbiji je primljena sa odobravanjem, u Prištini sa gunđanjem, ali takse su ostale iste.

UTICAJ MERKELOVE Talas pritisaka u pravcu Prištine (osim EU, oglasio se i američki državni sekretar Majk Pompeo) dobio je juče dodatni zamajac nakon što je Štefan Zajbert, portparol vlade Angele Merkel, pozvao albanske lidere da okončaju trgovinski rat sa Srbijom i rekao da vlada u Berlinu ima nultu toleranciju za carine od 100 odsto. Desant na Prištinu jača, ali da li Zapad uopšte ima snagu da urazumi vladu Ramuša Haradinaja?

Trebalo bi da ima, smatra doktorand Fakulteta političkih nauka Boban Stojanović.

- Očigledno je da ne postoji osoba na svetu koja može da opravda ovakvu odluku, nije dobro ni za Albance ni za Srbe. Evropska unija ima mehanizme da pritisne Prištinu, pogotovo u kontekstu pregovora o pridruživanju Uniji, konkretno vizne liberalizacije. Takse bi, dakle, mogle biti tema sledeći put kada se bude raspravljalo o slobodnom putovanju građana Kosova - kaže Stojanović. Mehanizmi EU osim za viznu liberalizaciju i u drugim sferama mogu značajno otežati poziciju Prištine.

FAKTOR VAŠINGTON Osim formalnih mehanizama, glavnu ulogu u ukidanju taksi imaće diplomatija koja se dešava iza zatvorenih vrata.

- U tom delu prednjačiće SAD i Nemačka. Oni bi mogli da pritisnu Prištinu da napravi kompromis, jer ovo je zaista anticivilizacijska odluka. Istina, Srbija je najavila tužbu CEFTA-I i moguće je da će to biti neki okvir u kom će Priština biti

PRIŠTINA ZA SADA ODOLEVA PRITISCIMA - IZGLEDA I DA SE STAVOVI HARADINAJA I TAČIJA RAZLIKUJU

prinuđena da se povuče, ali neformalni pritisci ostaju jako bitni - kaže Stojanović. Dragan Đukanović, potpredsednik Instituta za spoljnu politiku, takođe smatra da je odluka o taksama na duge staze neodrživa, ali misli da će glavnu ulogu u ukidanju imati Vašington.

- EU se već jasno odredila po ovom pitanju, ali ipak SAD u većoj meri može da utiče na Prištinu. To će biti ključni uticaj - kaže Đukanović.

SUKOB TAČI-HARADINAJ Ako bismo se na kraju vratili korak unazad i zapitali zbog čega je uopšte došlo do ovako ekstremne odluke prištinskih vlasti, moguće je da bismo se odmakli vratili u domen partikularnih interesa albanskih lidera. Ukratko, da li je odluka o taksama poruka Haradinaja Tačiju: bez mene nema pomaka u razgovorima sa Beogradom.

- Blokada u Interpolu je, makar zvanično, bila povod za reakciju Prištine, ali odnos kosovskog premije-

ra i predsednika je takođe bitna stavka. Tači je taj koji neposredno pregovora, ali Haradinaj u svojim rukama ima izvršnu vlast i ovim potezom je možda hteo da se uključi u pregovore u kojima je do sada bio zanemaren. Taj prištinski disbalans ne postoji u Srbiji - kaže Boban Stojanović.

hoće li haradinaj konačno povući štetnu odluku pod pritiskom svetskih lidera?

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.