Blic

Može li Zapad da urazumi Prištinu

UPRKOS REAKCIJAMA SAD I EU SUMANUTE TARIFE

- mihailo jovićević

Deveti dan od uvođenja taksi od 100 odsto na srpsku robu koja dolazi na KIM pritisci na Prištinu se povećavaju: pozivima na ukidanje nerazumnih mera juče se pridružila i Angela Merkel, ali osim Nemačke i EU i SAD moraju da pojačaju pritisak, kažu analitičar­i.

Nedugo nakon što je juče Federika Mogerini, visoka predstavni­ca EU za spoljnu politiku, završila razgovor sa predsednik­om tzv. Kosova Hašimom Tačijem (u kom ga je pozvala da bez odlaganja ukine nerazumne takse na srpske proizvode), oglasio se Tačijev savetnik Avni Arifi.

- Iznenađen sam tolikim angažovanj­em i emocijama kojima šefica evropske diplomatij­e štiti srpske interese napisao je Arifi, i dodao da bi voleo da su se Mogerinije­va i njen tim mobilisali u primeni Energetsko­g sporazuma na način na koji su se mobilisali u ukidanju takse. Poruka Mogerinije­ve u Srbiji je primljena sa odobravanj­em, u Prištini sa gunđanjem, ali takse su ostale iste.

UTICAJ MERKELOVE Talas pritisaka u pravcu Prištine (osim EU, oglasio se i američki državni sekretar Majk Pompeo) dobio je juče dodatni zamajac nakon što je Štefan Zajbert, portparol vlade Angele Merkel, pozvao albanske lidere da okončaju trgovinski rat sa Srbijom i rekao da vlada u Berlinu ima nultu tolerancij­u za carine od 100 odsto. Desant na Prištinu jača, ali da li Zapad uopšte ima snagu da urazumi vladu Ramuša Haradinaja?

Trebalo bi da ima, smatra doktorand Fakulteta političkih nauka Boban Stojanović.

- Očigledno je da ne postoji osoba na svetu koja može da opravda ovakvu odluku, nije dobro ni za Albance ni za Srbe. Evropska unija ima mehanizme da pritisne Prištinu, pogotovo u kontekstu pregovora o pridruživa­nju Uniji, konkretno vizne liberaliza­cije. Takse bi, dakle, mogle biti tema sledeći put kada se bude raspravlja­lo o slobodnom putovanju građana Kosova - kaže Stojanović. Mehanizmi EU osim za viznu liberaliza­ciju i u drugim sferama mogu značajno otežati poziciju Prištine.

FAKTOR VAŠINGTON Osim formalnih mehanizama, glavnu ulogu u ukidanju taksi imaće diplomatij­a koja se dešava iza zatvorenih vrata.

- U tom delu prednjačić­e SAD i Nemačka. Oni bi mogli da pritisnu Prištinu da napravi kompromis, jer ovo je zaista anticivili­zacijska odluka. Istina, Srbija je najavila tužbu CEFTA-I i moguće je da će to biti neki okvir u kom će Priština biti

PRIŠTINA ZA SADA ODOLEVA PRITISCIMA - IZGLEDA I DA SE STAVOVI HARADINAJA I TAČIJA RAZLIKUJU

prinuđena da se povuče, ali neformalni pritisci ostaju jako bitni - kaže Stojanović. Dragan Đukanović, potpredsed­nik Instituta za spoljnu politiku, takođe smatra da je odluka o taksama na duge staze neodrživa, ali misli da će glavnu ulogu u ukidanju imati Vašington.

- EU se već jasno odredila po ovom pitanju, ali ipak SAD u većoj meri može da utiče na Prištinu. To će biti ključni uticaj - kaže Đukanović.

SUKOB TAČI-HARADINAJ Ako bismo se na kraju vratili korak unazad i zapitali zbog čega je uopšte došlo do ovako ekstremne odluke prištinski­h vlasti, moguće je da bismo se odmakli vratili u domen partikular­nih interesa albanskih lidera. Ukratko, da li je odluka o taksama poruka Haradinaja Tačiju: bez mene nema pomaka u razgovorim­a sa Beogradom.

- Blokada u Interpolu je, makar zvanično, bila povod za reakciju Prištine, ali odnos kosovskog premije-

ra i predsednik­a je takođe bitna stavka. Tači je taj koji neposredno pregovora, ali Haradinaj u svojim rukama ima izvršnu vlast i ovim potezom je možda hteo da se uključi u pregovore u kojima je do sada bio zanemaren. Taj prištinski disbalans ne postoji u Srbiji - kaže Boban Stojanović.

 ??  ??
 ??  ?? hoće li haradinaj konačno povući štetnu odluku pod pritiskom svetskih lidera?
hoće li haradinaj konačno povući štetnu odluku pod pritiskom svetskih lidera?

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia