Pohvale za reforme, pravosuđe je problem

USVOJEN IZVEŠTAJ EVROPSKOG PARLAMENTA O NAPRETKU SRBIJE

Blic - - POLITIKA -

Evropski parlament je velikom većinom usvojio rezoluciju o napretku Srbije u pristupanju

EU - najviše pohvala dobili smo na račun ekonomskih reformi i za privredni rast, dok ključni problemi za Uniju ostaju Kosovo, pravosuđe i visoka korupcija.

Evropski parlament je sa 503 glasa “za” usvojio Rezoluciju o Srbiji, kojom se konstatuje napredak zemlje na putu pristupanja EU. Protiv je bilo 85, a uzdržanih 47 poslanika. Normalizacija odnosa sa Kosovom ponovo je naznačena kao ključna za dalji napredak Srbije, a ukazuje se i na potrebu jačanja reformi u oblasti vladavine prava. Rezolucija o Srbiji u osnovi ima izveštaj Dejvida Mekalistera, koji je težište stavio na pet oblasti: ekonomski rast, vladavinu prava, medijske slobode, dijalog sa Kosovom i rad parlamenta Srbije. Srbija je i ove godine najviše pohvala dobila na račun sprovedenih ekonomskih reformi, jačanja privrednog rasta i makroekonomske stabilnosti. Najviše pažnje i ovoga puta Evropski parlament dao je oblasti vladavine prava u Srbiji, uz konstataciju da je napredak u toj oblasti ključan. Posebno se insistira na nezavisnosti pravosuđa, na jačoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i na obezbeđivanju uslova za medijske slobode i slobodu izražavanja.

Srbija se poziva na primenu svih do sada postignutih sporazuma u okviru dijaloga Beograda i Prištine, pri čemu se posebno insistira na formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO).

Naglašava se važnost ubrzanja “nove faze dijaloga”, koja se odnosi na sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Srbije i Kosova kroz “definisani pravno obavezujući sporazum”.

I ove godine Evropski parlament pozvao je Srbiju da više usklađuje svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikom EU, uključujući i politiku prema

Rusiji.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister je povodom usvajanja Rezolucije o Srbiji poručio da je zemlja napredovala na svom evropskom putu i da postoji široka podrška među evropskim parlamentarnim grupama za put Srbije ka članstvu u Uniji.

- Srbija će se pridružiti EU kada bude spremna, nadam se pre nego kasnije. Ta spremnost zavisi od nastavka reformi i nastavka politike dobrosusedskih odnosa i pomirenja - poručio je Mekalister.

dejvid mekalister pohvalio privredni rast

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.