Marković: Neka se vidi ko je izdajica

Blic - - SVET - Milica bajić

„Pokazalo se lice onih koji govore da je Crna Gora srpska zemlja i da je crnogorsko more srpsko more“, rekao je juče crnogorski premijer Duško Marković.

U intervjuu za crnogorsku nacionalnu televiziju uoči glasanja o rezoluciji kojom bi se poništile odluke Podgoričke skupštine iz 1918. godine, kada su se Crna Gora i Srbija ujedinile, Marković je rekao da se „istorijskim oponentima postojanja Crne Gore neće biti dat prostor koji bi želeli jer je Crna Gora izrasla u zemlju koja ima državni, politički, bezbednosni i društveni potencijal“.

- Oni ne poštuju zastavu, ponižavaju državne simbole. Neka to vide građani - rekao je on.

Marković tvrdi da vlast nije ni branila organizovanje proslave stogodišnjice Podgoričke skupštine, što, kako kaže, znači da je Crna Gora sigurna u sebe. Ocenio je da se Crna

Gora uvek ponašala dostojanstveno.

- Crna Gora, nijedan član Vlade, nije izgovorio ružnu reč prema bilo kojem zvaničniku Srbije, a neće ni prema bilo kom drugom. To je naš manir - rekao je Marković i dodao da „razume poziciju Srbije i njene probleme kroz koje sada prolazi“, ali da „neće dati na sebe i na nacionalno i državno dostojanstvo, odakle god ta pretnja dolazila“.

Raspravu o rezoluciji u crnogorskom parlamentu obeležila je burna rasprava. Branimir Gvozdenović, poslanik većinske DPS, u obrazloženju rekao je da je njen cilj „ukazivanje na istorijsku nepravdu, kojom je Crna Gora izgubila državu, ali i prevazilaženje podela u društvu“. Njegov kolega Dragutin Papović dodao je da je „1918. izvršen državni prevrat“, dok je Ranko Krivokapić iz opozicionog SDPA rekao da se „1918. desila najklasičnija aneksija“.

S druge strane, opozicioni Demokratski front tražio je da se na dnevni red uvrsti i predlog rezolucije „Nikada više 1916“, kojom bi se osudila kapitulacija Crne Gore te godine.

- Svi se stidimo odluke kralja Nikole i tadašnje vojske da položi oružje. A 1918. je samo posledica jer se požnjelo ono što se posejalo 1916. godine - rekao je jedan od lidera DF-A i predsednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić.

Poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović rekao je da je rezolucija došla na dnevni red „voljom većine onih koji žele da skrenu pažnju sa svakodnevnih zaduženja“.

- Kada bi danas đedovi onih koji su predložili rezoluciju znali šta i o čemu raspravlja Skupština, prevrtali bi se u grobu. Možete da tražite i da je zemlja ravna - rekao je Radunović.

U rezoluciji koju su potpisala 42 poslanika vladajuće koalicije navodi se da je, pre, za vreme i posle Prvog svetskog rata Crna Gora bila suverena i međunarodno priznata država, definisana Ustavom iz 1905. Ističe se i da Podgorička skupština iz 1918. godine, na kojoj je doneta odluka o prisajedinjenju sa Srbijom, nije bila njena legalna institucija, niti je legitimno konstituisana.

istoričari uglavnom smatraju da je poništavanje podgoričke skupštine politička odluka jer su u praksi sve odluke u vezi sa ujedinjenjem poništene referendumom iz . godine. duško marković

tanjug/saša matić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.