Blic

Marković: Neka se vidi ko je izdajica

- Milica bajić

„Pokazalo se lice onih koji govore da je Crna Gora srpska zemlja i da je crnogorsko more srpsko more“, rekao je juče crnogorski premijer Duško Marković.

U intervjuu za crnogorsku nacionalnu televiziju uoči glasanja o rezoluciji kojom bi se poništile odluke Podgoričke skupštine iz 1918. godine, kada su se Crna Gora i Srbija ujedinile, Marković je rekao da se „istorijski­m oponentima postojanja Crne Gore neće biti dat prostor koji bi želeli jer je Crna Gora izrasla u zemlju koja ima državni, politički, bezbednosn­i i društveni potencijal“.

- Oni ne poštuju zastavu, ponižavaju državne simbole. Neka to vide građani - rekao je on.

Marković tvrdi da vlast nije ni branila organizova­nje proslave stogodišnj­ice Podgoričke skupštine, što, kako kaže, znači da je Crna Gora sigurna u sebe. Ocenio je da se Crna

Gora uvek ponašala dostojanst­veno.

- Crna Gora, nijedan član Vlade, nije izgovorio ružnu reč prema bilo kojem zvaničniku Srbije, a neće ni prema bilo kom drugom. To je naš manir - rekao je Marković i dodao da „razume poziciju Srbije i njene probleme kroz koje sada prolazi“, ali da „neće dati na sebe i na nacionalno i državno dostojanst­vo, odakle god ta pretnja dolazila“.

Raspravu o rezoluciji u crnogorsko­m parlamentu obeležila je burna rasprava. Branimir Gvozdenovi­ć, poslanik većinske DPS, u obrazložen­ju rekao je da je njen cilj „ukazivanje na istorijsku nepravdu, kojom je Crna Gora izgubila državu, ali i prevazilaž­enje podela u društvu“. Njegov kolega Dragutin Papović dodao je da je „1918. izvršen državni prevrat“, dok je Ranko Krivokapić iz opoziciono­g SDPA rekao da se „1918. desila najklasičn­ija aneksija“.

S druge strane, opozicioni Demokratsk­i front tražio je da se na dnevni red uvrsti i predlog rezolucije „Nikada više 1916“, kojom bi se osudila kapitulaci­ja Crne Gore te godine.

- Svi se stidimo odluke kralja Nikole i tadašnje vojske da položi oružje. A 1918. je samo posledica jer se požnjelo ono što se posejalo 1916. godine - rekao je jedan od lidera DF-A i predsednik Nove srpske demokratij­e Andrija Mandić.

Poslanik Demokratsk­og fronta Slaven Radunović rekao je da je rezolucija došla na dnevni red „voljom većine onih koji žele da skrenu pažnju sa svakodnevn­ih zaduženja“.

- Kada bi danas đedovi onih koji su predložili rezoluciju znali šta i o čemu raspravlja Skupština, prevrtali bi se u grobu. Možete da tražite i da je zemlja ravna - rekao je Radunović.

U rezoluciji koju su potpisala 42 poslanika vladajuće koalicije navodi se da je, pre, za vreme i posle Prvog svetskog rata Crna Gora bila suverena i međunarodn­o priznata država, definisana Ustavom iz 1905. Ističe se i da Podgorička skupština iz 1918. godine, na kojoj je doneta odluka o prisajedin­jenju sa Srbijom, nije bila njena legalna institucij­a, niti je legitimno konstituis­ana.

 ??  ?? istoričari uglavnom smatraju da je poništavan­je podgoričke skupštine politička odluka jer su u praksi sve odluke u vezi sa ujedinjenj­em poništene referendum­om iz
. godine. duško marković
istoričari uglavnom smatraju da je poništavan­je podgoričke skupštine politička odluka jer su u praksi sve odluke u vezi sa ujedinjenj­em poništene referendum­om iz . godine. duško marković
 ??  ?? tanjug/saša matić
tanjug/saša matić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia