Blic

„Ovo je najveća kriza od Muhamedovo­g doba“

MOŠE BUGI JALON, BIVŠI IZRAELSKI MINISTAR ODBRANE, ZA “BLIC”

- J. Tušup

Nema održivog rešenja između Izraela i Palestine, Iran je najveća pretnja Izraelu, a ono što će karakteris­ati Bliski istok je velika nestabilno­st.

„Ovo su ukratko teze koje je Moše Bugi Jalon, bivši izraelski ministar odbrane, a danas član jednog od najelitnij­ih tink-tenkova u Izraelu, izneo pred srpske novinare prošle nedelje u Tel Avivu.

- Tvrdim da je ovo najveća kriza od Muhamedovo­g vremena u VII veku i ne smemo to da potcenjuje­mo. Deo promene je promena u ideologija­ma. Glavna ideologija do 1967. je bila mobilizaci­ja Arapa protiv države Izrael - to je bila Naserova, sekularna ideologija... Sada smo svedoci promene u ideologiji, ona je postala mnogo više bazirana na religiji radikalnog islama - smatra Jalon. Dominantni elementi u regionu Bliskog istoka, dodaje, nisu eksterni, „ne radi se o zapadnom imperijali­zmu“.

- I Tramp i Putin žele da se uklone sa Bliskog istoka, ne žele da se više politički i vojno investiraj­u. Ono što vidimo je borba za hegemoniju između tri radikalno islamska pokreta - prvi je Iran sa izvozom islamske revolucije, koji želi šiitski Bliski istok. Drugi su sunitski salafisti koji žele globalni islamski kalifat i imaju apetite koji su van granica naše mašte. Suniti su sada pod pretnjom, nakon što su poraženi od strane koalicije u Iraku i Siriji, ali su i dalje aktivni. Bore se protiv režima u Siriji, ali prete i teroristič­kim napadima širom sveta - u SAD, Kanadi, Australiji, Evropi, mobilisanj­em sledbenika putem društvenih medija koji izvršavaju napade

ubadanjem ili vatrenim oružjem. Treći radikalni islamski pokret je Muslimansk­o bratstvo, čiji je lider Turska, inače članica NATO. Njihova aspiracija je obnova Otomanskog carstva putem Muslimansk­og bratstva - objašnjava bivši ministar odbrane. Dobra vest u svemu tome za Izrael je, kako tvdi, činjenica da u sadašnjoj situaciji nema izraelsko-arapskog konflikta.

- Postoji samo izraelsko-palestinsk­i konflikt. Sunitski arapski režimi na Bliskom istoku su sada na istoj strani sa nama, jer imamo zajedničko­g neprijatel­ja. Izraelu nisu pretnja sunitski džihadisti - oni nas ne izazivaju jer svaki put plate veoma visoku cenu za napade na Eilat. Isto je sa napadima ISIS na Golanskoj visoravni. Ima ISIS elemente na Zapadnoj obali, ali to je marginalna pretnja. ISIS je inače pretnja i za Hamas u Gazi - kaže Jalon.

90 odsto vode Izrael dobija desaliniza­cijom

 ??  ?? jalon ne vidi rešenje sukoba sa palestinom
jalon ne vidi rešenje sukoba sa palestinom
 ??  ?? moše bugi jalon
moše bugi jalon

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia