Blic

Jelena brine o šestoro dece i vodi farmu

MEŠTANKA LAĐEVACA KOD KRALJEVA PRIMER HRABROSTI I POSVEĆENOS­TI

- Nenad Božović

Nemam reči kojima bih opisala koliko je moja majka hrabra i velika žena. Sama brine o čitavom gazdinstvu, uz to mlađu decu odvodi do škole i vraća ih kući.

- Iako se mi stariji trudimo da joj pomognemo, najveći deo poslova ona obavlja sama i sve stigne. Ona je moja majka hrabrost. Najveća žena koju poznajem! - ovim rečima opisala je Jovana, maturantki­nja Medicinske škole u Kraljevu, svoju majku Jelenu Radenković (35).

Nije mogla Jelena, kao i svaka majka, da zadrži emocije dok je slušala svoju ćerku kako je opisuje. Suze radosnice su krenule niz njeno umorno, ali drago lice. Najiskreni­je i iz dna duše nam je to Jovana rekla, jer su ona i njene sestre i braća tako naučeni odmalena. Da govore ono što osećaju, i da isključivo žive od svog rada.

Jelenin suprug Novica je tragično nastradao, ostavivši je sa šestoro dece i ogromnim imanjem u Lađevcima kod Kraljeva. Iako se tada najmlađe dete tek rodilo, a najstarija ćerka imala 16 godina, Jelena je odlučila da se ne preda, i nastavila je ideju koju su ona i suprug započeli. Da imaju veliku farmu, i da porodica opstane živeći od rada sa kravama muzarama i teladi. Zbog toga je komšije iz Lađevaca zovu žena zmaj.

- Borim se da sve postignem u toku dana. I uz pomoć moje dece, uspevamo. Ustajem svakog dana u pet ili šest sati, u zavisnosti u kojim smenama su deca u školi. Već oko sedam sam u štali gde podmirujem stoku. Onda neka deca dolaze iz škole, druga odlaze. Pa opet u štalu. I tako svakog dana. Imamo deset hektara obradive zemlje i više od 40 grla stoke, od čega su 23 visokokval­itetne krave muzare, koje se muzu po tri puta dnevno. Od njih dobijamo svakog dana 250 litara mleka - priča Jelena za „Blic“.

Jelena dodaje da joj je glavni cilj da „izvede decu na put i održi kuću, ma koliko teško bilo“.

Nadimak žena zmaj koji su joj dale komšije Jelena opravdava u potpunosti. Ne samo da joj je farma, na kojoj obavlja poslove teške i mnogim muškarcima, za primer, već je tako i u kući, a takva su joj i deca.

Jovana Radenković od svoje 14 godine, od trenutka kada joj je tata nastradao, stala je uz majku i počela da radi na farmi. I sve je stizala. Da svakog dana pešači sedam kilometara do autobuskog stajališta, ode do Kraljeva u Medicinsku školu u kojoj uči farmaciju, i da se onda vrati i bude sa majkom na farmi. Iako se mi stariji trudimo da joj pomognemo, najveći deo poslova ona obavlja sama i sve stigne. Ona je moja majka hrabrost, kaže Jovana

- I ja ustajem u pet sati i počinjem da radim. Prvo očistimo štale i onda počinjemo da ih muzemo. Pored velike količine mleka koju pomuzemo, bavimo se i preradom i prodajom mesa. Tek kada završim obaveze na farmi, odlazim u kuću kako bih našla

malo vremena da učim. Ali, nije to baš dovoljno vremena jer je farmacija jako težak smer i traži dosta učenja. I pored svega, uspevam sve da stignem. Profesori baš i nemaju razumevanj­a za moj život, jer niko ne zna kako je biti u tuđoj koži - iskrena je Jovana.

 ??  ?? paralelno sa obavezama Na farmi, jelena Brine o deci i Njihovim potrebama
paralelno sa obavezama Na farmi, jelena Brine o deci i Njihovim potrebama
 ??  ?? skromna majka ističe da joj je glavni cilj da decu izvede Na pravi put
skromna majka ističe da joj je glavni cilj da decu izvede Na pravi put
 ??  ?? jovana pomaže svojoj majci u svim poslovima i usput stiže i da uči
jovana pomaže svojoj majci u svim poslovima i usput stiže i da uči

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia