Zavisnici od droge su nam okupirali ulicu

STANARI NOVOSADSKE “ULICE HORORA” PONOVO OGORČENI

Blic - - DRUŠTVO - Aleksandar latas

Stanari novosadske ulice Mikole Kočiša, u kojoj se skupljaju narkomanski zavisnici zbog blizine Metadonskog centra, ponovo su u strahu.

Zavisnici koji se drogiraju pored ulice ili u žbunju između kuća, prodaju drogu i pokušavaju da provale u kuće, svakodnevna su slika ove ulice. Posle pisanja “Blica”, komunalni problemi u ulici su sređeni, ali su narkomani ostali. Iako im je obećavano da će Metadonski centar biti iseljen iz njihove ulice, to nije učinjeno. Međutim, stanari sada imaju novu muku. Ispred Metadonskog centra podignuta je ograda i sada se zavisnici od droga okupljaju na trotoaru i samoj ulici.

Stanari ulice kažu da im je izmeštanje Centra obećao gradonačelnik Miloš Vučević, a da su im iz Kliničkog centra Vojvodine obećali da će korisnici Metadonskog centra ulaziti na glavni ulaz, kuda prolaze svi pacijenti Klinike za psihijatriju. Međutim, ograda je podignuta, stavljena je kapija sa strane Ulice Mikole Kočiša kroz koju se sada ulazi u Centar po terapiju.

- Narkomani sada ne samo da ulaze kroz našu ulicu, nego su se zbog ograde pomerili, pa više nisu ispred Centra, nego stoje na ulici gde čekaju terapiju. Sad ih ne možemo obići nikako. Deca se tek sada boje kada idu u školu jer moraju da prolaze bukvalno između zavisnika. Na ulici se deca opet naravno ne igraju. Mi smo i dalje za to da se Centar izmesti - rekao je stanar ove ulice S. B.

On dodaje da se situacija posle ranijeg pisanja „Blica“poboljšala. JKP “Zelenilo” održava zelene površine, policija češće dolazi, ne pravi se više toliki haos u ulici, ali je “kritična masa” stalno pred vratima. Dizanjem ograde problem im se samo pomerio 20 metara bliže kućama. U prepiskama sa Metadonskim centrom dobili su odgovor da se i oni slažu da se ulaz iz Ulice Mikole Kočiša mora zatvoriti, ali na tome je ostalo. Odgovor gradonačelnika koji je obećao preseljenje, kojem se i dalje nadaju, još čekaju, a iz pokrajinske vlasti, posle tri meseca čekanja dobili su, kako kažu, licemerno obaveštenje.

- Metadonski centar kao organizaciona jedinica ne postoji, jer je januara 2018. završen projekat Centar za dnevni tretman zavisnika koji je realizovao KCV, pa se ne može govoriti ni o kakvom izmeštanju metadonskog centra. Lečenje pacijenata sa opijatskom zavisnošću sprovodi se na odeljenji Klinike za psihijatriju - glasi odgovor pokrajinske vlasti.

Kako smatraju stanari ulice, sve je isto kao pre, samo je završen projekat kojim je ta zgrada bila nazivana Metadonski centar. Ispred Metadonskog centra podignuta je ograda i sada se zavisnici okupljaju na trotoaru i na samoj ulici

česti prizori sa kojima se susreću stanari ulice mikole kočiša u novom sadu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.