Blic

Zavisnici od droge su nam okupirali ulicu

STANARI NOVOSADSKE “ULICE HORORA” PONOVO OGORČENI

- Aleksandar latas

Stanari novosadske ulice Mikole Kočiša, u kojoj se skupljaju narkomansk­i zavisnici zbog blizine Metadonsko­g centra, ponovo su u strahu.

Zavisnici koji se drogiraju pored ulice ili u žbunju između kuća, prodaju drogu i pokušavaju da provale u kuće, svakodnevn­a su slika ove ulice. Posle pisanja “Blica”, komunalni problemi u ulici su sređeni, ali su narkomani ostali. Iako im je obećavano da će Metadonski centar biti iseljen iz njihove ulice, to nije učinjeno. Međutim, stanari sada imaju novu muku. Ispred Metadonsko­g centra podignuta je ograda i sada se zavisnici od droga okupljaju na trotoaru i samoj ulici.

Stanari ulice kažu da im je izmeštanje Centra obećao gradonačel­nik Miloš Vučević, a da su im iz Kliničkog centra Vojvodine obećali da će korisnici Metadonsko­g centra ulaziti na glavni ulaz, kuda prolaze svi pacijenti Klinike za psihijatri­ju. Međutim, ograda je podignuta, stavljena je kapija sa strane Ulice Mikole Kočiša kroz koju se sada ulazi u Centar po terapiju.

- Narkomani sada ne samo da ulaze kroz našu ulicu, nego su se zbog ograde pomerili, pa više nisu ispred Centra, nego stoje na ulici gde čekaju terapiju. Sad ih ne možemo obići nikako. Deca se tek sada boje kada idu u školu jer moraju da prolaze bukvalno između zavisnika. Na ulici se deca opet naravno ne igraju. Mi smo i dalje za to da se Centar izmesti - rekao je stanar ove ulice S. B.

On dodaje da se situacija posle ranijeg pisanja „Blica“poboljšala. JKP “Zelenilo” održava zelene površine, policija češće dolazi, ne pravi se više toliki haos u ulici, ali je “kritična masa” stalno pred vratima. Dizanjem ograde problem im se samo pomerio 20 metara bliže kućama. U prepiskama sa Metadonski­m centrom dobili su odgovor da se i oni slažu da se ulaz iz Ulice Mikole Kočiša mora zatvoriti, ali na tome je ostalo. Odgovor gradonačel­nika koji je obećao preseljenj­e, kojem se i dalje nadaju, još čekaju, a iz pokrajinsk­e vlasti, posle tri meseca čekanja dobili su, kako kažu, licemerno obaveštenj­e.

- Metadonski centar kao organizaci­ona jedinica ne postoji, jer je januara 2018. završen projekat Centar za dnevni tretman zavisnika koji je realizovao KCV, pa se ne može govoriti ni o kakvom izmeštanju metadonsko­g centra. Lečenje pacijenata sa opijatskom zavisnošću sprovodi se na odeljenji Klinike za psihijatri­ju - glasi odgovor pokrajinsk­e vlasti.

Kako smatraju stanari ulice, sve je isto kao pre, samo je završen projekat kojim je ta zgrada bila nazivana Metadonski centar. Ispred Metadonsko­g centra podignuta je ograda i sada se zavisnici okupljaju na trotoaru i na samoj ulici

 ??  ??
 ??  ?? česti prizori sa kojima se susreću stanari ulice mikole kočiša u novom sadu
česti prizori sa kojima se susreću stanari ulice mikole kočiša u novom sadu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia