Dokle će taksisti da nas maltretiraju

PREVOZNICI SVE ČEŠĆE SAMOVOLJNIM PROTESTIMA OKUPIRAJU CENTAR

Blic - - DRUŠTVO - Marko Tašković

Taksisti su pre tri dana ponovo izazvali kolaps u gradu, a da nije najjasnije ni zbog čega su protestovali ispred zgrade u Nemanjinoj ulici, ni ko ih je organizovao, pa čak ni da li se radi o divljim ili legalnim prevoznicima.

Jedno je, nažalost, sigurno - dvadesetak taksista koji su u utorak vozilima blokirali saobraćaj ispred Vlade u Nemanjinoj ulici prijavili su policiji skup. U suprotnom, ne bi njih dvadesetak od oko 6.500 taksista u gradu, koliko se procenjuje da ih ima, mogli na dva sata da zatvore jednu od najprometnijih ulica u prestonici. Bez obzira na to, postavlja se pitanje da li svakog meseca na nekoliko sati dva miliona stanovnika treba da budu taoci grupe taksista koji zloupotrebljavaju svoje oruđe za rad (vozila) kako bi iskazali svoju moć, blokirali saobraćaj i prinudili Vladu da im ispuni zahteve.

U MUP-U navode da po zakonu nisu mogli da zabrane protest taksista.

- Prijava skupa bila je potpuna i blagovremena, a u takvim situacijama, prema članu 14. Zakona o javnom okupljanju, smatra se da je protest prijavljen i nije potrebno niti se izdaje odobrenje MUP-A. Dakle, sve je bilo po zakonu - ističu u MUP-U.

Kako kažu, protest se može sprečiti jedino ako ugrožava bezbednost. Baš zbog toga ostalo je ključno pitanje bez odgovora: da li se sve učestaliji protesti taksista mogu smatrati ugrožavanjem bezbednosti ako i te kako utiču na život sugrađana.

Slične proteste su taksisti bez TX tablica danima organizovali u maju, kada su protestnim vožnjama blokirali grad. A ko je ovaj put protestvovao - legalni ili divlji taksisti? Predsednik Saveza taksi udruženja Srbije Aleksandar Bijelić tvrdi da su tih dvadesetak taksista legalni taksisti koji su se samostalno organizovali, bez podrške taksi udruženja.

- Taksisti koji su protestovali pripadaju različitim taksi udruženjima, ali nijedno udruženje nije podržalo ovaj

BLOKADE GRADA ORGANIZOVALI SU I PREVOZNICI BEZ TX TABLI, TO JEST ILEGALNI TAKSISTI

protest. Udruženja smatraju da je potrebno dati još jedan kraći period izvršnoj vlasti da primeni donete izmene Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju naglašava Bijelić.

A zbog čega su protestovali taksisti uz parole “Stop IT mafiji”? Mnogi tumače to kao zahtev da se ukinu internet aplikacije, međutim Bijelić to demantuje.

- To je protest protiv korisnika internet aplikacije koji ne rade u skladu sa donetim izmenama Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju kakav je “Car Go”. Reč je o firmi koja povezuje klijente sa vozačima koji nemaju neophodna lekarska uverenja za bavljenje prevozom putnika niti imaju vozila koja dva puta godišnje prolaze tehnički pregled. Na taj način ugrožavaju bezbednost putnika - tvrdi Bijelić.

S druge strane, direktor kompanije “Car Go” Vuk Guberinić ističe za “Blic” da ova firma uobičajeno posluje, bez obzira na izmene Zakona

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.