Blic

Tuže grad zbog buke iz kafića

- P. V.

Žiteljima Tešnjara, stare valjevske čaršije iz turskog doba koja je zaštićena kao kulturno dobro, prekipelo je - tužiće gradske vlasti zbog nereagovan­ja na nesnosnu buku iz kafića i noćnih klubova u tom delu grada.

Stanari Tešnjara i dela pešačke Knez Miloševe ulice u samom centru grada opomenu pred tužbu gradu su uputili smatrajući da su im ugrožena ustavom zagarantov­ana prava, upozoravaj­ući da im preglasna muzika sa jakim ozvučenjem iz ugostitelj­skih objekata, u večernjim i noćnim satima remeti normalan život.

- Prema zvaničnim merenjima, koja je uradio Zavod za javno zdravlje Šapca, u delu Tešnjara između dva restorana, nivo buke u toku noći iznosio je 83 decibela, što je za 43 decibela više od granične vrednosti buke za noć. U pešačkoj zoni, na uglu Kneza Miloša i Dušanove ulice, nivo buke u toku noći iznosio je 67 decibela, što je za 12 decibela više od granične vrednosti stoji u opomeni pred tužbu Udruženja građana “Stari grad - Tešnjar”.

U tom udruženju kažu da su se nebrojeno puta žalili nadležnim gradskim inspekcija­ma, ali da je inspekcija za zaštitu životne sredine “za sve ove godine samo nekoliko puta reagovala na prijave” i to tako što je “naložila ugostitelj­skim radnjama da nivo buke svedu na dozvoljene vrednosti”.

 ??  ?? žiteljima tešnjara prekipelo od burnog noćnog života naselja
žiteljima tešnjara prekipelo od burnog noćnog života naselja

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia