Tuže grad zbog buke iz kafića

Blic - - DRUŠTVO - P. V.

Žiteljima Tešnjara, stare valjevske čaršije iz turskog doba koja je zaštićena kao kulturno dobro, prekipelo je - tužiće gradske vlasti zbog nereagovanja na nesnosnu buku iz kafića i noćnih klubova u tom delu grada.

Stanari Tešnjara i dela pešačke Knez Miloševe ulice u samom centru grada opomenu pred tužbu gradu su uputili smatrajući da su im ugrožena ustavom zagarantovana prava, upozoravajući da im preglasna muzika sa jakim ozvučenjem iz ugostiteljskih objekata, u večernjim i noćnim satima remeti normalan život.

- Prema zvaničnim merenjima, koja je uradio Zavod za javno zdravlje Šapca, u delu Tešnjara između dva restorana, nivo buke u toku noći iznosio je 83 decibela, što je za 43 decibela više od granične vrednosti buke za noć. U pešačkoj zoni, na uglu Kneza Miloša i Dušanove ulice, nivo buke u toku noći iznosio je 67 decibela, što je za 12 decibela više od granične vrednosti stoji u opomeni pred tužbu Udruženja građana “Stari grad - Tešnjar”.

U tom udruženju kažu da su se nebrojeno puta žalili nadležnim gradskim inspekcijama, ali da je inspekcija za zaštitu životne sredine “za sve ove godine samo nekoliko puta reagovala na prijave” i to tako što je “naložila ugostiteljskim radnjama da nivo buke svedu na dozvoljene vrednosti”.

žiteljima tešnjara prekipelo od burnog noćnog života naselja

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.