Izvoz softverskih usluga iz Srbije viši od milijardu evra

Blic - - EKONOMIJA - Zlatko Čonkaš

Narodna banka Srbije objavila je platni bilans Republike Srbije za prvih 10 meseci 2018. godine, u kom se vidi da je ove godine izvoz softverskih usluga dostigao vrednost od 870 miliona evra, što je za preko 30 odsto više u odnosu na isti period lane.

Prema rečima Nevenke Rangelov iz organizacije Startit, ti parametri ukazuju na to da se ovogodišnji izvoz približava celokupnom prošlogodišnjem, koji je iznosio 899 miliona evra, i da postoje predikcije da će on dostići istorijski maksimum od milijardu evra.

- Ta predikcija izneta je još početkom godine, ali je u isto vreme i nezahvalno praviti takve vrste prognoze jer se nikada ne zna šta će se desiti. S jedne strane imamo neprekidni rast domaćeg IT sektora, a s druge uz odliv mozgova imamo i nedostatak kvalitetnog kadra - kaže ona.

Dodaje i da ta dva faktora igraju veoma bitnu ulogu za dalji rast IT industrije jer je priroda digitalne ekonomije takva da oni koji se time bave ne moraju napuštati mesto stanovanja.

- Mi imamo jako kvalitetne kompanije koje se konstantno razvijaju i naš je cilj da ljudima pokažemo da mogu da žive dobro i u Srbiji i da ne moraju da se sele. Takođe insistiramo i na tome da podstičemo naše kompanije da prave svoje proizvode i prodaju ih direktno kupcima, a ne da budu autsorsing kompanije, odnosno puki podizvođači. I to nije loše, ali kada se pravi sopstveni proizvod, može se postići veliki rast i uspeh - poručuje Nevenka Rangelov.

Sa njom je saglasan i ekonomski analitičar i savetnik za strana ulaganja Milan Kovačević koji ističe da je konačno došlo doba da ne sanjamo više o reindustrijalizaciji nego da hodamo paralelno sa vremenom.

- Jako je dobra vest da izvoz softverskih usluga iz godine u godinu raste, ali smatram da bi to moglo biti i bolje da nema odliva mozgova, da je bolji obrazovni sistem koji pravi stručni kadar i da se pojednostavi i popravi zakonska regulativa. Smatram da bi naše firme mogle da poprave svoje poslovne sposobnosti kada bi se usredsredile na rešavanje tih problema, a svakako mislim da situacija ide na bolje i da je to naša perspektiva - kaže Kovačević.

Komentarišući činjenicu da je za prvih devet meseci ove godine izvezeno duplo više softvera nego u istom periodu lane, te da je trgovinski saldo IT usluga trenutno na visini od 428 miliona evra, Kovačević smatra da ne bi trebalo da čudi ako izvoz softverskih usluga ove godine premaši milijardu evra.

Viši savetnik Udruženja za elektronske komunikacije i informaciono društvo pri Privrednoj Komori Srbije Sanja Mrdović kaže da je već sada izvesno da će ovim tempom do kraja godine izvoz premašiti milijardu evra zato što su u IT sektoru novembar i decembar „udarni“u toj branši.

- Smatram da je realno stanje mnogo bolje i da su ti iznosi verovatno veći zbog rokova plaćanja koji nisu isti za sve firme, a imate i ugovore o održavanju softvera. Svakako smatram da bi moglo biti i mnogo bolje jer još uvek u odnosu na EU ulažemo malo u IT sektor po glavi stanovnika. Ipak, otvaraju se novi smerovi na fakultetima, radi se na edukaciji školaraca i mislim da će sledeća godina biti još plodnija za IT sektor ističe Sanja Mrdović.

Jako je dobra vest da izvoz softverskih usluga iz godine u godinu raste, može biti i bolje MILAN KOVAČEVIĆ ANALITIČAR

Za prvih devet meseci ove godine izvezeno je duplo više softvera nego u istom periodu lane, a novembar i decembar su udarni meseci

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.