Blic

Izvoz softverski­h usluga iz Srbije viši od milijardu evra

- Zlatko Čonkaš

Narodna banka Srbije objavila je platni bilans Republike Srbije za prvih 10 meseci 2018. godine, u kom se vidi da je ove godine izvoz softverski­h usluga dostigao vrednost od 870 miliona evra, što je za preko 30 odsto više u odnosu na isti period lane.

Prema rečima Nevenke Rangelov iz organizaci­je Startit, ti parametri ukazuju na to da se ovogodišnj­i izvoz približava celokupnom prošlogodi­šnjem, koji je iznosio 899 miliona evra, i da postoje predikcije da će on dostići istorijski maksimum od milijardu evra.

- Ta predikcija izneta je još početkom godine, ali je u isto vreme i nezahvalno praviti takve vrste prognoze jer se nikada ne zna šta će se desiti. S jedne strane imamo neprekidni rast domaćeg IT sektora, a s druge uz odliv mozgova imamo i nedostatak kvalitetno­g kadra - kaže ona.

Dodaje i da ta dva faktora igraju veoma bitnu ulogu za dalji rast IT industrije jer je priroda digitalne ekonomije takva da oni koji se time bave ne moraju napuštati mesto stanovanja.

- Mi imamo jako kvalitetne kompanije koje se konstantno razvijaju i naš je cilj da ljudima pokažemo da mogu da žive dobro i u Srbiji i da ne moraju da se sele. Takođe insistiram­o i na tome da podstičemo naše kompanije da prave svoje proizvode i prodaju ih direktno kupcima, a ne da budu autsorsing kompanije, odnosno puki podizvođač­i. I to nije loše, ali kada se pravi sopstveni proizvod, može se postići veliki rast i uspeh - poručuje Nevenka Rangelov.

Sa njom je saglasan i ekonomski analitičar i savetnik za strana ulaganja Milan Kovačević koji ističe da je konačno došlo doba da ne sanjamo više o reindustri­jalizaciji nego da hodamo paralelno sa vremenom.

- Jako je dobra vest da izvoz softverski­h usluga iz godine u godinu raste, ali smatram da bi to moglo biti i bolje da nema odliva mozgova, da je bolji obrazovni sistem koji pravi stručni kadar i da se pojednosta­vi i popravi zakonska regulativa. Smatram da bi naše firme mogle da poprave svoje poslovne sposobnost­i kada bi se usredsredi­le na rešavanje tih problema, a svakako mislim da situacija ide na bolje i da je to naša perspektiv­a - kaže Kovačević.

Komentariš­ući činjenicu da je za prvih devet meseci ove godine izvezeno duplo više softvera nego u istom periodu lane, te da je trgovinski saldo IT usluga trenutno na visini od 428 miliona evra, Kovačević smatra da ne bi trebalo da čudi ako izvoz softverski­h usluga ove godine premaši milijardu evra.

Viši savetnik Udruženja za elektronsk­e komunikaci­je i informacio­no društvo pri Privrednoj Komori Srbije Sanja Mrdović kaže da je već sada izvesno da će ovim tempom do kraja godine izvoz premašiti milijardu evra zato što su u IT sektoru novembar i decembar „udarni“u toj branši.

- Smatram da je realno stanje mnogo bolje i da su ti iznosi verovatno veći zbog rokova plaćanja koji nisu isti za sve firme, a imate i ugovore o održavanju softvera. Svakako smatram da bi moglo biti i mnogo bolje jer još uvek u odnosu na EU ulažemo malo u IT sektor po glavi stanovnika. Ipak, otvaraju se novi smerovi na fakultetim­a, radi se na edukaciji školaraca i mislim da će sledeća godina biti još plodnija za IT sektor ističe Sanja Mrdović.

Jako je dobra vest da izvoz softverski­h usluga iz godine u godinu raste, može biti i bolje MILAN KOVAČEVIĆ ANALITIČAR

 ??  ?? Za prvih devet meseci ove godine izvezeno je duplo više softvera nego u istom periodu lane, a novembar i decembar su udarni meseci
Za prvih devet meseci ove godine izvezeno je duplo više softvera nego u istom periodu lane, a novembar i decembar su udarni meseci
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia