Blic

Zašto Nemac vredi 55 puta više od Joveljića?

ZVEZDIN TINEJDŽER DOBIO PRILIKU DA DEBITUJE U LIGI ŠAMPIONA

- A. Pijevac

Napadač crveno-belih je procenjen na samo milion evra, dok Bajer za njegovog vršnjaka Kaija Haverca može da dobije pravo bogatstvo.

Vrednost fudbalera na tržištu je, složićete se, relativan pojam. Klubovi se često frljaju ciframa i polovnjake plaćaju suvim zlatom. Zbog toga ne bi trebalo da budemo ljuti na procenu da Dejan Joveljić vredi milion evra. Znači, tek nešto više novca koji se dobija za bod osvojen u Ligi šampiona. Zvezdin klinac je svrstan među 100 najtalento­vanijih fudbalera na svetu, ali bi tek trebalo da dokaže da li zaslužuje da njegovo ime bude uz Mbapea, De Lihta, Klajverta...

Međutim, da bi ostao među tinejdžers­kim zverima, neophodno je da igra. Joveljić je dobio priliku da u Napulju debituje u Ligi šampiona, ali, verujte, to je tek vrh ledenog brega. A evo i zbog čega. Najvrednij­i Dejanov vršnjak, odnosno fudbaler rođen 1999. godine, jeste Nemac

Kai Haverc koji igra za Bajer iz Leverkuzen­a i samo je dva meseca stariji od Joveljića. Ali pazite sada - Haverc je za Bajer debitovao 2016. kao 17-godišnjak. I to nije sve za klub je odigrao 80 mečeva u Bundesligi (14 golova i 21 asistencij­a), odnosno 5.492 minuta. Međutim, ni to nije kraj - Haverc je na dva meča nosio dres seniorske reprezenta­cije Nemačke! Zato i vredi 55 miliona evra.

Dobro, ako mislite da je Haverc slučajnost, onda da se pozabavimo Holanđanin­om Matijasom de Lihtom, koji je pet dana mlađi od Joveljića. Centarhalf Ajaksa je odigrao 85 mečeva za slavni klub iz Amsterdama i čak 13 puta za reprezenta­ciju Holandije. Pri tome, od ove sezone je i kapiten Ajaksa. Cena - 50 miliona evra.

Joveljić je za Crvenu zvezdu odigrao 14 mečeva, odnosno ukupno 587 minuta - 11 u Superligi, dva u Kupu Srbije i jedan u Ligi šampiona. Cena - milion evra. Jednostavn­o, nije dovoljno igrao da bi stručnjaci mogli da procene koliko stvarno vredi.

Sa druge strane, meč u Napulju je pokazao da materijal postoji. Joveljić se nije uplašio ambijenta i fudbalera Napolija, ali za više potrebno je iskustvo. U prevodu, potrebno je da igra. I to ne kasnije ili sledeće godine, već odmah u nedelju kada Crvena zvezda dočekuje Voždovac.

Trener Vladan Milojević je osetio priliku da je vreme da vunderkind­a ubaci u vatru. Zvezda je, utisak je, poslednjih godina (pre)lako ostajala bez Jovića, Adžića, Račića, braće Ilić... Svi su čekali šansu a kada su shvatili da je neće dobiti, spakovali su kofere. Istina, Zvezda je zaradila na transferim­a, ali samo zamislite koliko će Bajer uzeti za Haverca?

Sticajem okolnosti, ispada da Joveljić jedini nije profitirao zbog ulaska u Ligu šampiona jer su rezultati došli u prvi plan. Doveden je Boaći, Pavkov je postigao dva gola protiv Liverpula, Stojiljkov­ić ima više iskustva u Evropi... Milojević, za razliku od prethodnik­a, nema problem da se osloni na mlade igrače i sigurni smo da će Joveljić sve više da igra. Možda bude i starter protiv Pari Sen Žermena i tako dobije priliku da igra protiv Kilijana Mbapea, od kog je mlađi samo osam meseci.

 ??  ?? joveljić čeka Priliku u zvezdi
joveljić čeka Priliku u zvezdi

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia