Miloševićev mozak ostao u Holandiji

Blic - - TEMA DANA -

Tek 12 godina nakon što je sahranjen Slobodan Milošević, otkriveno je da je mozak bivšeg predsednika zadržan u Holandiji.

Ovu na prvo čitanje neverovatnu priču donosi ni manje ni više nego ugledna medijska kuća Bi-bi-si (a tekst prenosi nedeljnik „Vreme“) i to iz nekoliko izvora u Hagu.

Naime, više osoba koje su u vreme Miloševićeve smrti radile za Međunarodni krivični tribunal za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji potvrdilo je da je telo bivšeg predsednika Srbije isporučeno porodici, ali je mozak zadržan na Holandskom forenzičkom institutu u Hagu.

Kako piše Bibi-si, Miloševićevo telo je, u okviru istrage koju je u paralelno sa holandskim vlastima sproveo Tribunal, podvrgnuto autopsiji. Nakon toga je u zatvorenom kovčegu predato Miloševićevom sinu Marku, koji je doleteo iz Moskve da ga preuzme. Međutim, za dubinsku toksikološku analizu mozga koju su holandski patolozi želeli da obave bilo je potrebno više vremena, tako da je mozak, navodno, ostao u Institutu. Neki otrovi se, naime, brzo razgrađuju u organizmu, ali njihovi tragovi ostaju u moždanom tkivu te je ova patološka analiza deo prakse detaljnijih istraga.

- Sećam se da je Miloševićevo telo u martu 2006. vraćeno u Srbiju bez mozga. Ne znam šta je bilo posle - da li je mozak vraćen porodici ceo ili u delovima, ili je ostao na Institutu, ili je uništen - rekao je za Bibi-si Kristijan Šartije, koji je u to vreme bio portparol Tribunala.

I Florans Artman, koja je 2006. bila portparolka glavne tužiteljke Tribunala Karle del Ponte, kaže slično.

- Zbog strogih holandskih zakona o privatnosti nismo mogli da proverimo da li je u Hagu ostao samo mozak ili još neki delovi tela. Takvu informaciju mogu da dobiju samo holandski ili srpski državni organi, ili članovi porodice - ispričala je ona.

Na pitanje novinara Bibi-sija na srpskom, Niki Džensen, portparolka Holandskog forenzičkog instituta, odgovara:

- Nažalost, nije nam dozvoljeno da dajemo informacije o pojedinačnim slučajevima, osim na zahtev ovlašćenih pravnih lica napisala je u odgovoru.

- Uopšteno govoreći, međutim, Institut ima pravo da zadrži određene uzroke radi daljih pretraga, na primer, za toksikološke analize - poručila je Džensen.

Milošević je 11. marta 2006. pronađen mrtav u ćeliji pritvorske jedinice u haškom predgrađu Sheveningen. Članovi njegove porodice i partijske kolege tvrdili su da je otrovan, a patolozi da je preminuo usled srčanog udara.

miloševićev mozak ostao na dodatnim toksikološkim ispitivanjima

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.