Ministri regiona ujedinjeni oko digitalne budućnosti

Blic - - DRUŠTVO - A. E., A. Janković

Regionalna ministarska konferencija o inovacijama „Innovation Talk 2018“održana je juče u Beogradu radi predstavljanja najznačajnijih trendova u toj oblasti.

Među najvažnijim temama iz oblasti tehnoloških inovacija bile su: državne digitalne agende, četvrta industrijska revolucija, tehnologije budućnosti kao što su veštačka inteligencija, robotika, virtuelna realnosti, blokčejn i druge... Kroz razgovor je istaknut i značaj kreiranja povoljnog poslovnog i inovacionog ambijenta, naročito kroz povezivanje inovacionih aktera u regionu.

- Inovacioni ekosistemi zemalja u regionu postali su ključni pokretači njihovog ekonomskog i društvenog razvoja. Želimo da zasnivamo budući razvoj naših privreda na novim tehnologijama, veštačkoj inteligenciji, robotici, virtuelnoj realnosti, blokčejnu, internetu... Ali u tome ne treba da zaboravimo značaj čoveka koji ove tehnologije pokreće i kome one služe. Budućnost pripada tom čoveku - ocenio je ministar za inovacije Nenad Popović.

Popović je podsetio i da je Srbija postigla veliki napredak u razvoju inovacija i digitalizaciji i dodao da je Beograd danas evropski centar ideja, kreativnosti i inspiracije za budući inovacioni razvoj Balkana i Evrope.

- Možemo da budemo ponosni na uspeh naših inženjera. Imamo veliki broj kompanija koje su globalni šampioni u oblastima u kojima posluju. One izvoze proizvode iz Srbije u ceo svet i time stvaraju dodatnu vrednost za našu ekonomiju i društvo - istakao je Popović i dodao da je ove godine budžet za inovacije povećan čak pet puta.

Naša zemlja je, kazao je Popović, na evropskoj inovacionoj rang-listi “Innovation Scoreboard” za samo godinu napredovala i zauzima poziciju ispred osam zemalja EU.

- U inovacionu infrastrukturu danas ulažemo više od 70 miliona evra. Gradimo naučnotehnološke parkove u Novom Sadu, Beogradu i Nišu. Unapređujemo fakultetsku infrastrukturu, gradimo nove laboratorije, razvojne i istraživačke centre. Otvaramo regionalne startap centre u manjim gradovima - istakao je Popović.

Ministar je dodao i da država direktno finansira više od 200 inovacionih projekata srpskih startap i tehnoloških kompanija. Na konferenciji je prisustvovala i evropska komesarka za digitalno društvo i ekonomiju Marija Gabrijel, Martin Kern, direktor Evropskog instituta za inovacije i tehnologije, Ismir Jusko, ministar komunikacija i transporta Vlade BIH, Artur Bobovički, direktor Slovačke inovacione i energetske agencije i mnogi drugi.

OVE GODINE BUDŽET SRBIJE ZA INOVACIJE POVEĆAN JE ČAK PET PUTA, ISTAKAO JE MINISTAR NENAD POPOVIĆ

ministri iz regiona o inovacijama

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.