Blic

Vođi „škaljaraca“15 meseci robije u Srbiji

DRUGI OSNOVNI SUD DONEO PRESUDU JOVICI VUKOTIĆU

- B. Bogosav

“Kako ste sudili, tako vam Bog pomogao i Vasilije Ostroški, najveća svetinja”, rekao je sudiji Drugog osnovnog suda Vesko, otac vođe škaljarsko­g klana Jovice Vukotića, kom je dosuđeno 15 meseci robije.

Otac osuđenika koji je uhapšen u septembru ove godine u Turskoj sa lažnim pasošem nakon “kletvi” izbačen je sa suđenja. U obrazložen­ju presude sudija je rekla da je Vukotić kriv jer je počinio produženo delo falsifikov­anje isprave - zapravo 15 krivično-pravnih radnji.

“Blic” je ranije pisao o tome da je Kotoranin, koji se dovodi u vezu sa jednim od dva zaraćena klana iz tog grada, mesecima unazad obilazio Evropu sa lažnim ispravama na tuđe ime. Vukotić je juče u svojoj završnoj reči naveo da nikada u Srbiji nije načinio ni prekršaj.

- Nevin sam koliko i tužilac. Ja sam bio u plažnom šortsu i papučama kada san sa lisicama na rukama i povezom preko očiju doveden u Srbiju. Ovde sam zadržan tri meseca da bi se kupilo vreme. Pasoš sam dobio u Makedoniji u specijalne svrhe, ali to ne bih objašnjava­o. Bio sam tamo, stavio svoj otisak, potpis. Pasoš je pravi. U pozadini mog dovođenja je ogroman novac. Ja sam obeležen kao vođa škaljarsko­g klana, što je čista laž - rekao je Vukotić.

Podsećamo, nakon hapšenja Vukotića turske vlasti ekspresno su ga proterale u Srbiju, a u Drugom osnovnom tužilaštvu saslušan je

12. septembra. Obrazlažuć­i zbog čega je nabavio lažni pasoš, on je ispričao kako je često na putovanjim­a imao probleme na aerodromim­a, da su njega i njegovu nevenčanu suprugu često znali da zaustavlja­ju, obavljaju dodatne pretrese koji su trajali po više sati. Kako je rekao, njih je to dosta uzrujavalo, te je, kako bi to izbegao, napravio novi pasoš.

Prema saznanjima “Blica”, šef škaljarsko­g klana pasoš je koristio od 2. aprila ove godine pa sve do 5.

septembra, kada je ušao u Tursku.

Za pet meseci, Vukotić je obišao čak šest zemalja Makedoniju, Grčku, Tursku, Poljsku, Ukrajinu i Španiju. U svaku od njih ulazio je bez problema - pasoška kontrola ovih zemalja nije primetila da je pasoš falsifikov­an. Sud je sredinom novembra odbio predlog da se Vukotiću ukine pritvor, a nije prihvatio ni ponuđeno jemstvo u iznosu od 250.000 evra i stan koji je nudio za slobodu.

 ??  ?? vukotić osuđen zbog lažnog pasoša
vukotić osuđen zbog lažnog pasoša

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia