Blic

Petrija...

- TATJANA NJEŽIĆ, novinarka

Na sceni Ateljea 212 21. novembra bila je premijera predstave “Petrijin venac” Dragoslava Mihajlović­a, u režiji Slobodana Skerlića (dramatizac­ija Mila Mašović Nikolić). Kultno delo naše književnos­ti, priča o teškom životu žene iz ovdašnje (ruralne) sredine pozorišno je predočeno na interesant­an, upečatljiv način.

Na sceni su sve vreme tri Petrije: mlada (Marta Bjelica), srednjih godina (Jovana Gavrilović) i udovica (Milica Mihajlović). Petrija kao svojevrsna simfonija, Poput svakog čoveka, i Petrija u nekim godinama nosi u sebi onu negdašnju, mladu, kao što mlado biće nosi u sebi potencijal­e koji će izneti sve ono što život bude donosio... U isto vreme harmonične i posebnom glumačkom bojom obeležene ove tri hvale vredne glumice iznedrile su nežnu a snažnu punokrvnu ličnost koja uvek i uprkos svemu duboko poštuje život i njegovu čudesnost. I negde u sebi sluti da život postaje težak, pa i bez smisla ako kroz njega kročimo bez topline, vedrine, duhovitost­i, ljubavi... I prvi muž, surov a slab, edipovac Dobrivoje (tačan Ivan Marković) i drugi muž Misa (ubedljiv Igor Đorđević) i svekrva joj (snažna a svedena Isidora Minić) i vlasnik kafane u kojoj će neko vreme raditi, Ljubiša (harizmatič­an i inspirativ­an Tihomir Stanić) su oni kojima je i sebe i svoj život tako nesebično davala.

#

Tri hvale vredne glumice

iznedrile su nežnu a snažnu punokrvnu ličnost

Zanimljivo je i scenografs­ko rešenje (Goran Stojčetovi­ć), sazdano od velikih metalnih slova njenog imena i kanapa kojima se glumci iz scene u scenu “poigravaju” kao život sa Petrijom, odnosno čovekom. A kanap je, u svoj svojoj simbolici, i oko struka, poput suknje (kostim Tatjana Radišić), i u rukama i oko vrata...

Uloge tumače i Branislav Zeremski, Jelena Rakočević, Vladislav Mihajlović.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia