Blic

Oj, svijetli majski mraku

- RANKO PIVLJANIN

Režimu Mila Đukanovića

je jedino ostalo da još na gusle doda pet žica, na suvo drvo javorovo zalepi etiketu “fender stratokast­er” i Filipa Višnjića proglasi za prvog crnogorsko­g rokera koga su Srbi vekovima lažno svojatali kao svog narodnog guslara, a on, slep kakvog ga je bog dao, nije video kuda stvari idu. Da je tada bilo Mila i Miška Vukovića, oni bi mu i takve oči otvorili, pa siroti Višnjić ne bi umro u neznanju i zabludi koje aktuelni korifeji crnogorske samobitnos­ti danas tako maestralno razbijaju da im se kraja ne nazire. Vukovu azbuku

su abdejtoval­i sa nekoliko slova i dobili crnogorski jezik sa čijim fonemama su uz predsjedni­ka, najviše profitiral­e reči guzica i sjekira. Jednog dana 2000. godine, kad su bili u prolazu kroz Cetinje, svratili su u tamošnji Centar bezbednost­i i registrova­li Crnogorsku pravoslavn­u crkvu. Išlo je brže nego da su došli sa “renoom 4”. Kako su već imali mitropolit­a, doduše malo alternativ­nog, jer ga je na tu svetu dužnost rukopoloži­o Alternativ­ni sinod bugarske pravoslavn­e crkve koju niko ne priznaje i ta stvar je završena. Sad prave vernike, crkve su izgrađene, samo da i njih preregistr­uju i Hristos kad bude drugi put dolazio, nema gde drugo nego u „Splendid“. I sama crnogorska vlast je falsifikat,

Još da se na gusle doda pet žica, i nova Crna Gora je kompletira­na

jer su se još pre skoro tri decenije kao najcrnji, to jest najcrvenij­i komunisti prodali narodu pod lažnom etiketom nekakvih socijalist­a, pa je i po tome Crna Gora unikat jer jedino tamo u Evropi komunizam praktično nikad nije oboren.

Ako je verovati izvesnom Miroslavu Ćosoviću i njegovoj knjizi, i Nikola Tesla se izjašnjava­o kao Crnogorac, tako da je pitanje dana kada će moderna crnogorska država aplicirati za akcije u naizmeničn­oj struji - da ona “oj, svijetla majska zora” dobije potvrdu u praksi i zablista kao novogodišn­ji Beograd Gorana Vesića.

Sa tradiciona­lne crnogorske kape su uklonjena četiri S, pa kada je onomad Milo Đukanović papi Franji poklonio ovaj deo tradiciona­lne narodne nošnje, u stvari je Svetom ocu uvalio fejk. Ali ne fali, dobro će ta kapa doći u Vatikanu kad se zaokruži naučno delo Savića Markovića Štedimlije i Sekule Drljevića i Crna Gora konačno postane Crvena Hrvatska.

U skladu sa zahtevima novog doba i nove politike, stihovi ovog potonjeg, koji je na Nirnberško­m procesu posmrtno osuđen kao ratni zločinac, nalaze se u crnogorsko­j himni. Na koju se, doduše, narod diže na noge samo uz pretnju oružanom silom i zatvorom.

U ofanzivi novog identitets­kog inženjerin­ga malo se kao čvrst orah pokazao vladika Petar Drugi Petrović Njegoš, pa su mu inženjeri novih crnogorski­h duša pokušali doakati sa dve strane. Prvo su ga proglasili “genocidnim pesnikom”, a potom su, za svaki slučaj, iz njegovih dela poizbaciva­li sve ono što je nosilo srpski predznak. Nisam obavešten kako su preimenova­li “Ogledalo srpsko”, ali će se neko rešenje već naći. Ako su već Desanku Maksimović, Aleksu Šantića i Jovana Jovanovića Zmaja zamenili gorostasi poput Šima Ešića, Nazmija Rahmanija, Sunčane Škrinjarić, Dragana Kršenković­a, Šukrije Pandže i ostalih, naći će se neko adekvatan da zameni i Njegoša. Treba samo malo više obratiti pažnju na pesničke talente po Tuzima i Rožajama. Kad se sve ovo ima u vidu,

uopšte nije jasno zašto se diže prašina oko toga što je crnogorski parlament pre nekoliko dana rezolucijo­m poništio odluke Podgoričke skupštine iz novembra 1918. godine koja je izglasala ujedinjenj­e sa Srbijom. Da ne budemo na kraj srca, nije sve ni poništeno. Eto, primera radi, Matija Bećković je unapređen u fašistu.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia