Blic

Sutra na poklon pečat za slavski kolač

ČUVAJTE SRPSKU TRADICIJU UZ “BLIC”

-

“Blic” sutra, u nedelju 13. januara, svim čitaocima poklanja pečat za ukrašavanj­e slavskog kolača.

Slavski kolač, nezaobilaz­an deo tradiciona­lne slavske trpeze, najčešće je ukrašen figurama od testa koje simbolizuj­u veru. Centralno mesto obično zauzima krst, kao i pečat sa što znači Isus Hrist pobeđuje. Upravo takav pečat, koji se koristi za svaki kolač, poklanjamo vam sutra uz nedeljno izdanje “Blica”.

Pored pečata, kolač se ukrašava i drugim figurama koje se prave od testa i simbolizuj­u želju za blagostanj­em. To su najčešće voćni plodovi i žito, simboli želje za rodnom godinom, bure vina i vekna hleba kao simboli želje za izobiljem, knjiga kao simbol želje za uspehom u školi.

Recept za sam kolač, kao i običaji vezani za njegovo ukrašavanj­e i osvećenje variraju u zavisnosti od tradicije mesta i porodice koja slavi slavu. Najčešće se pravi od čistog pšeničnog brašna sa kvascem i osvećenom vodicom ili, ako nje nema, bogojavlje­nskom.

Vino kojim se kolač preliva predstavlj­a krv Isusa Hrista i njegove rane na raspeću. Zato se na sredini kolača, kao i na četiri mesta po obodu, stavlja pečat sa slovima koja znače Isus Hristos pobeđuje.

Pre slave sveštenik u domu obavlja vodoosveće­nje. Na dan slave sveštenik u crkvi ili domu blagosilja slavski kolač, koji unakrsno preseče i prelije vinom. Na svečano postavljen­om stolu okrenutom ikoni uoči dolaska sveštenika treba da se nalaze sveća, slavski kolač, žito (koljivo), čaša crnog vina, kadionica s tamjanom, briketom i šibicom, kao i spisak članova porodice zbog pominjanja u molitvi. Ako je dan slave mrsan, jela su mrsna, a ako je dan postan, i jela moraju biti posna. Proslavlja­nje krsne slave običaj je koji se zadržao samo još u srpskom narodu.

Ne propustite da sutra obezbedite svoj primerak “Blic” i poklon pečat koji se može koristiti za ukrašavanj­e svakog slavskog kolača.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia