Blic

Kuburović: Stroža kaznena politika

-

Ministarka pravde Nela Kuburović najavila je juče da će na današnjoj sednici Saveta za nacionalnu bezbednost predložiti reformske korake kako bismo poboljšali blagu kaznenu politiku u Srbiji.

- Analiza je pokazala da iako smo pokušali da Krivičnim zakonikom propišemo visoke kazne za određena krivična dela, sudovi su u velikom broju i u većini slučajeva davali uslovne osude za nasilničko ponašanje ili za neovlašćen­u proizvodnj­u i stavljanje u promet opojne droge. Gotovo 60 odsto osuđenih lica dobilo je uslovne osude - rekla je Kuburoviće­va.

To, kako je rekla, pokazuje da treba da menjamo Krivični zakonik i preispitam­o krivična dela i propisane kazne i da utičemo da se kaznena politika promeni.

- Kaznenom politikom možemo delovati preventivn­o - navela je ministarka.

Prema njenim rečima, MUP i Ministarst­vo pravde su radili na reformi krivično pravne zaštite, što pokazuje i poboljšanj­e opreme, obuke policijski­h službenika, policije i tužilaštva.

- Imamo veliki broj krivičnih prijava koje ne prati veliki broj optužnica, a veliki broj optužnica se ne završi osuđujućim presudama. Upravo sve ove reforme treba da dovedu da imamo odgovaraju­ći broj optužnica koje će se završiti osuđujućim presudama - rekla je Kuburoviće­va.

Ministar policije Nebojša Stefanović je naveo da je cilj da optuženi za teška krivična dela dobiju zaslužene kazne a ne nanogicu ili uslovnu kaznu.

 ??  ?? ministarka pravde nela kuburović
ministarka pravde nela kuburović

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia