Blic

Pobeda

- IVAN JOVANOVIĆ, šef deska

Pre nepune dve godine, tačnije 9. marta na naslovnoj strani „Blica” najavljena je akcija Fondacije „Tijana Jurić” i našeg lista sa zahtevom za doživotni zatvor za ubice dece. Glavni pokretač ove akcije je Igor Jurić, čovek heroj, otac monstruozn­o ubijene Tijane. U svom bolu, on i njegova porodica su našli snage za društveni aktivizam želrći da od Srbije naprave sigurnije društvo. Hvala mu na tome. Hvala i što je nama u „Blicu” dao šansu da bude na strani pravednog cilja i da damo naš doprinos u borbi za ispravnu stvar. U petak 11. januara, predsednik Srbije je najavio da će zahtev Fondacije i „Blica” biti ispunjen uz najavu još strože kaznene politike za određena dela.

Hvala onom delu državnog aparata koji je prepoznao važnost ove teme. „Hvala predsednik­u Vučiću, što je pre svega poslušao građane ove zemlje. Hvala i ministrima Neli Kuburović i Nebojši Stefanović­u. Apsolutno ne sumnjam u ono što je predsednik Vučić, ali se nadam da će biti realizovan­o brzo, onako kako je i predsednik najavio”, rekao je Igor Jurić za „Blic”.

#

U svom bolu Jurić i njegova porodica su našli snagu za društveni aktivizam u želji da od Srbije naprave sigurnije društvo

Ipak, moramo da napomenemo da je 10. novembra 2017. Skupštini Srbije predato 160.000 potpisa građana koji traže doživotni zatvor za monstrume. Do danas se poslanici o tome nisu izjasnili, a kada je Jurić to na Tviteru javno zamerao, provučen je kroz toplog zeca u tabloidima zbog grehova iz prošlosti. Tim više ove najave iz vrha države dobijaju na značaju.

Za kraj. U javnosti se već pominje neko kamenovanj­e, vešanje koje bi mogli uskoro da uvedemo, kao zluradi komentar na uvođenje institucij­e doživotnog zatvora. Drugi tvrde da stroža kaznena politika neće smanjiti broj krivičnih dela. Takođe se navodi da je ovo čisto populistič­ka mera.

Kao kontraargu­ment nudimo samo jedan primer. Vladica Rajković je u julu 2016. godine imao 28 godina. Tada je u selu Vratarnica sa rođendana izveo, silovao i ubio Anđelinu Stefanović (3). Po sadašnjem zakonu u najgorem slučaju iz zatvora će izaći kada bude imao 68 godina, verovatno i ranije. Uvođenje institucij­e doživotnog zatvora sprečava bilo kakvu mogućnost da ovaj monstrum počini slično krivično delo. Tu ćemo staviti tačku.

Igor Jurić sada može da nastavi svoju misiju kroz edukacije o bezbednost­i na internetu i da bar malo sa svojih leđa skine teret koji je sam sebi nametnuo, ali ga junački nosi. „Blic” će uvek biti uz njega da istraje na pravom putu.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia