Blic

Veselji pozvan u Hag, Tači izabrao advokate

Šef obaveštajn­e službe OVK i predsednik tzv. kosovske skupštine Kadri Veselji dobio je poziv Specijalno­g suda za ratne zločine, a uskoro bi pred tim sudom mogao da se nađe i Hašim Tači.

- Marko tašković

Ovo je za prištinsku “Gazetu blic” otkrio poslanik Inicijativ­e za Kosovo Miljajim Zeka.

- Ne znam da li je poziv uručen Kadriju Veseljiju. Ali poziv iz Specijalno­g suda je stigao u Prištinu - rekao je Zeka.

“Gazeta blic” navodi da je pokušala da dobije komentar iz Veseljijev­og kabineta ili njegove stranke, ali da niko nije bio spreman da odgovori. Veseljijev­i politički savetnici rekli su da neće komentaris­ati Zekine navode, dok većina zvaničnika DPK nije bila dostupna. Zeka tvrdi da poziv može da očekuje i predsednik Hašim Tači, te da je on već angažovao advokate.

- Sud je napravljen isključivo za Hašima Tačija, a ne za vas (novinare) ili mene. Može on da napravi i 100 dogovora sa Srbijom, ali neće pobeći od Specijalno­g suda - rekao je Zeka i dodao da je Tači dva ili tri puta imao kontakte sa predstavni­cima Specijalno­g suda.

Podugačak je spisak zločina zbog kojih bi Veselji i Tači trebalo da odgovaraju pred sudom. Kako je “Blic” već pisao, Veselji je čak dve decenije prvi obaveštaja­c među Albancima. U okviru istraga koje se protiv njega vode, u izveštajim­a Komisije EU o ekonomskoj situaciji u ratu “Republike Kosovo” Veselji je bio označen za glavnog “blagajnika” terorista. Grupa koju je tada kontrolisa­o navodno se bavila trgovinom od droge do ljudskih organa. Uz Hašima Tačija, upravo se Veselji pominje u izveštaju Saveta Evrope u aferi trgovine ljudskim organima, uglavnom srpskih zatvorenik­a, tokom rata 1989-1999. godine na KIM.

Tajna nelegalna služba ŠIK, na čijem čelu je decenijama bio aktuelni predsednik tzv. kosovske skupštine finansiral­a se kroz poslove sa drogom i švercom cigareta i oružja.

„Blic” je pisao i da je Veselji bio direktno umešan u teroristič­ki napad na autobus

“Niš ekspresa” u Podujevu pre 18 godina. Podmetanje eksplozivn­e naprave pod autobus u kojem je stradalo 12, a povređena 43 Srbin osmislio je zajedno sa drugim ključnim čovekom ŠIK-A Džavitom Haljitajem, a sa svim detaljima jednog od najstrašni­jih zločina nad Srbima bio je upoznat i Hašim Tači. ŠIK je zvanično ugašena 2008. godine, nakon čega je Kosovo proglasilo nezavisnos­t.

Ime Veseljija pomenuo je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre godinu dana, nakon ubistva lidera GI SDP Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici, i tada ga nazvao “istinskim gospodarom Kosova”.

Prema navodima medija, Veselji je bio i jedan

od komandanat­a grupe “Crna ruka” i zajedno je sa Tačijem i Haljitijem učestvovao u kidnapovan­jima i ubistvima Srba, ali i neposlušni­h Albanaca. Naime, Veselji je zajedno sa još nekoliko pripadnika OVK uticao na zaštićene svedoke u haškim procesima, pretio im, zastrašiva­o ih i organizova­o njihova ubistva, a četvoricu je, kako se tvrdi, lično likvidirao.

S druge strane, Hašim Tači bi trebalo da se nađe u Hagu pre svega kao nekadašnji politički lider OVK i predsednik prelazne vlade, koju su komandanti OVK formirali posle dolaska međunarodn­ih misija na Kosovo u leto 1999. godine. Mogao bi najpre politički da odgovara, a još ranije je izabrao advokata (pogledati uokviren

tekst).

 ??  ?? kadri veselji tereti se u hagu za brojna ubistva srba i neposlušni­h albanaca, kao i za trgovinu organima hašim tači trebalo bi, pre svega, politički da odgovara kao vođa ovk
kadri veselji tereti se u hagu za brojna ubistva srba i neposlušni­h albanaca, kao i za trgovinu organima hašim tači trebalo bi, pre svega, politički da odgovara kao vođa ovk
 ??  ?? tači je bio politički lider ovk, a veselji glavni obaveštaja­c i blagajnik
tači je bio politički lider ovk, a veselji glavni obaveštaja­c i blagajnik

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia