Afera „koverta“dr

TAJKUN DUŠKO KNEŽEVIĆ TVRDI DA JE DAO STOTINE HILJADA EVRA

Blic - - SVET - Milica bajić

Nakon što je javnost ugledala snimak kako bogati tajkun daje novac u koverti bivšem prvom čoveku Podgorice, strasti u Crnoj Gori se ne smiruju.

Na snimku koji već danima kruži medijima su predsednik „Atlas grupe“Duško Knežević i bivši gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović. Knežević daje Stijepoviću kovertu, koju on uzima i stavlja je u džep sakoa. Preuzeta suma od čak 100.000 evra namenjena je za potrebe izborne kampanje Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, potvrdio je kasnije sam Knežević, koji se ubrzo našao na nacionalnoj poternici. Tada je klupko počelo da se odmotava.

Prvi čovek „Atlas grupe“, čije poslove istražuje Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal sa sumnjom na finansijske malverzacije, uključujući i pranje više od pola milijarde evra preko „Atlas banke“, javno je optužio predsednika Mila Đukanovića, svog nekadašnjeg prijatelja, za pokušaj preuzimanja njegovih poslova i imovine.

Knežević tvrdi da ljudi bliski Đukanoviću zapravo stoje iza naloga za njegovo hapšenje i da je u tom poslu glavni specijalni državni tužilac Milivoje Katnić samo oruđe u njihovim rukama. Prema sopstvenim trvdnjama, Knežević je jedan od najvećih donatora DPS-A u poslednjih 25 godina i bio je jako blizak sa Đukanovićem, ali da više nisu u kontaktu.

- Đukanović je prekinuo komunikaciju sa mnom posle ulaska Centralne banke u dve moje banke... Imali smo običaj da pretresemo važne Stijepović je negirao optužbe i poručio da se iz razgovora jasno vidi da se radi o konverziji novca o kojoj je javnost upoznata.

i škakljive teme - rekao je Knežević za „Vijesti“.

Njegove banke bile su „Atlas“i “Invest banka Montenegro“(IBM). Centralna banka Crne Gore IBM-U je oduzela dozvolu i naložila stečaj, a u „Atlas banci“dokapitalizaciju.

Policija i Specijalno tužilaštvo već duže vreme privode i saslušavaju službenike Kneževićeve „Atlas banke“zbog sumnje da je, navodno, u proteklom periodu oprano više od pola milijarde evra, a opsežnom istragom je obuhvaćeno više desetina firmi i pojedinaca. Iz „Atlas grupe“su od početka afere više puta negirane neregularnosti u poslovanju, a pre nekoliko dana Knežević je poručio da je uvođenje stečaja „čist kriminal“, te da je to „namerno

urađeno“.

Ove dve banke samo su deo bogatstva Duška Kneževića. Posedovao je više firmi - „Jadranski sajam“u Budvi, „Atlas grupu“, Univerzitet „Mediteran“... Iako zvaničnih podataka nema, veruje se da raspolaže stotinama miliona evra i brojnim firmama u Crnoj Gori, ali i i inostranstvu, a poznato je i da je poslovao u Rusiji.

Što se Srbije tiče, i tu je posedovao vredne nekretnine poput hotela „Mažestik“. U Srbiji je 2005. godine prodao svoju „Atlas banku“„Pireus banci“, koja je nakon toga odobrila kredit od 1,5 miliona evra firmi “Kapital invest” Mila Đukanovića.

U međuvremenu, Knežević iz inostranstva preko Instagrama, uz intrigantne poruke, objavljuje serije zajedničkih fotografija sa

knežević se navodno nalazi u londonu, a kako danima pišu crnogorski mediji, „spreman je sve da otkrije o Đukanoviću“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.