Blic

PLJUŠTE OSTAVKE, IZBORI SVE BLIŽE

-

Nezadovolj­na Prespanski­m sporazumom, stranka „Nezavisni Grci“napustila je koaliciju, a premijer Aleksis Cipras najavio je glasanje o poverenju vladi.

Odluku da traži od grčkog parlamenta da glasa o poverenju njegovoj vladi, Cipras je doneo nakon što je juče ministar odbrane Grčke Panos Kamenos podneo ostavku i najavio da će šest članova vlade iz njegove stranke učiniti isto.

- Spor o imenu Makedonije mi ne dozvoljava da ne žrtvujem ministarsk­u fotelju - izjavio je juče Kamenos nakon sastanka sa Ciprasom.

On je dodao da je „vlada ispunila svoju svrhu, a to je izvlačenje zemlje iz krize“.

- Zahvalio sam se premijeru na dosadašnjo­j saradnji i objasnio sam mu da kada je reč o nacionalni­m pitanjima ova saradnja ne može da se nastavi - rekao je on.

Prvi čovek grčke vlade rekao da će odmah početi da traži novu parlamenta­rnu većinu. Grčka je ušla u izbornu godinu, pa će izbora svakako biti najkasnije u oktobru, ali ako Cipras ne uspe da obezbedi većinu, oni bi mogli biti raspisani i ranije, čemu se nada opozicija. Ciprasova koalicija trenutno ima tanku većinu u parlamentu - 153 od 300 mesta. Od tih 153 mesta 145 pripada članovima Sirize, dok je ANEL imao sedam, a jedan preostali glas podrške koalicija je dobijala od nezavisnog poslanika.

Podsećamo, makedonski parlament usvojio je amandmane na Ustav kojima je ime države promenjeno u Republika Severna Makedonija. Sledeći korak trebalo je da bude ratifikaci­ja sporazuma u grčkom parlamentu.

 ??  ?? grčki premijer na mukama da obezbedi većinu za ratifikaci­ju prespansko­g sporazuma
grčki premijer na mukama da obezbedi većinu za ratifikaci­ju prespansko­g sporazuma

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia