Blic

Imao samo jedno plućno krilo i 26 kilograma, pre tri godine reanimiran

-

Oglasila se i Opšta bolnica “Atlas”, koja navodi da je “dečak primljen zbog hirurškog lečenja urođenog deformitet­a kičme koji je posledično doveo do teških poremećaja rada srca, pluća i organa digestivno­g sistema, kao i da je stanje deteta procenjeno kao kritično”. U saopštenju se navodi da je pacijent prethodno operisan u više navrata, ne samo zbog ispravljan­ja kičme već i zbog atrezije anusa, te nedostatka jednog plućnog krila.

“Pre tri godine zbog osnovnog oboljenja detetu je prestao rad srca i pluća, kada je reanimiran, ali sa oštećenjem moždane funkcije. Vremenom se krivina kičme pogoršaval­a do 125 stepeni, što je remetilo funkcije pluća i srca. Stanje deteta je procenjeno kao kritično, jer bi dalje krivljenje kičme neminovno dovelo do smrtnog ishoda”, piše u saopštenju “Atlasa”. Majka dečaka potvrdila je “Blicu” da su roditelji dali odobrenje klinici da lične zdravstven­e podatke dečaka može izneti u javnost. “Atlas” navodi da su “roditelji bili svesni težine bolesti i činjenice da planirana hirurška procedura spada u kategoriju operacija kojom se pokušava spasti život jer bi u suprotnom smrtni ishod bio neizbežan”.

“Zbog delikatnos­ti zahvata pripreme su trajale dve godine. Konsultova­ni su hirurzi iz Španije, Švajcarske i Nemačke. Odlazak u inostranst­vo nije bio moguć iz fnansijski­h razloga, zbog čega je u Beograd pozvan spinalni hirurg iz Nemačke”, navodi se u saopštenju i dodaje da je operacija protekla bez problema iako je trajala 12 sati, da su postignuti svi planirani zahvati, a da je pogoršanje nastupilo kao posledica “veoma oštećenog opšteg stanja”.

 ??  ?? istraga Će utvrditi da li je bilo propusta u lečenju tinejdžera iz niša
istraga Će utvrditi da li je bilo propusta u lečenju tinejdžera iz niša

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia