Blic

Vantelesna o trošku RFZO u 11 klinika, na listi i 61 novi lek

-

Na novoj listi lekova koju je formirao RFZO naći će se 61 novi lek, kaže direktorka Fonda Sanja Radojević Škodrić.

Na listi lekova naći će se terapijske alternativ­e lekova za kardiovask­ularna oboljenja, dijabetes i reumatološ­ka oboljenja.

- Na listi se nalaze i inovativni lekovi za pacijente koji boluju od psorijaze i metastatsk­og melanoma, a koji su BRAF pozitivni - rekla je Škordić za RTS.

Ona napominje da se očekuje da i Vlada usvoji novu listu, i dodaje:

- Država planira i da ove godine sklopi ugovore sa 11 privatnih klinika u kojima će moći da se uradi vantelesna oplodnja. Javni poziv klinikama otvoren je do 31. januara.

Prema rečima direktorke, o trošku Fonda je 2015. godine na vantelesnu upućeno 1.700 žena, a 2018. oko 3.800. Radojević Škodrić je ukazala i da je u 2018. prvi put omogućeno da se o trošku države zamrzne šest embriona sa rokom čuvanja od pet godina.

- Druga značajna stvar je da i oni koji su dobili prvo dete iz vantelesne mogu da apliciraju i za drugo dete na isti način - navodi direktorka Fonda.

Škodrićeva kaže i da će ove godine biti donet novi pravilnik za lečenje u inostranst­vu.

- U pravilniku će biti i indikacije i bolesti koje do sada nisu mogle da se leče u inostranst­vu. Biće omogućeno i da se van Srbije rade i neke genetske analize.

Direktorka Fonda navodi da je krajem novembra otvoren kontakt-centar u kom građani mogu da saznaju svoja prava o zdravstven­om osiguranju. Broj za sve informacij­e je 0700 333 443 (po ceni lokalnog poziva) i 011 735 0900 za pozive preko mobilnih mreža i iz inostranst­va.

 ??  ??
 ??  ?? direktorka najavila inovativne lekove za kardiovask­ularna oboljenja, dijabetes, reumu ....
direktorka najavila inovativne lekove za kardiovask­ularna oboljenja, dijabetes, reumu ....

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia