Učionice hladne zbog dokumentacije

Blic - - DRUŠTVO - I. Anđelković

Nakon pisanja „Blica“o hladnim učionicama u Gimnaziji u Prokuplju, zbog čega su deca iz dva odeljenja napustila nastavu, Ministarstvo prosvete nam je odgovorilo da je upoznato sa situacijom i da problem oko zagrevanja školskog prostora traje desetak godina.

- Otkako je škola izgrađena, nije bilo značajnije rekonstrukcije. Škola se nije obraćala Ministarstvu prosvete za dodelu finansijskih sredstava za rekonstrukciju jer je već u saradnji sa lokalnom samoupravom konkurisala kod Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima. Do sada je škola izradila projektnu dokumentaciju za energetsku sanaciju, sanaciju fasade, zamenu fasadne stolarije i limarije, kao i projekte zaštite od požara, stabilnog sistema za dojavu požara, rekonstrukcije krova i elektroenergetskih instalacija. U toku prošle godine lokalna samouprava je preuzela na sebe izradu objedinjenog projekta za rekonstrukciju, koji je dostavljen maja 2018. kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima, kažu u Ministarstvu prosvete i dodaju da je škola bila prioritet za 2018. i da je celokupna rekonstrukcija trebalo da počne jula prošle godine.

Kako dalje objašnjavaju, došlo je do odlaganja davanja saglasnosti kancelarije zbog izrade i dopune projekta, te će dalja realizacija ovog projekta zavisiti od vremena potrebnog da Gimnazija i lokalna samouprava dopune dokumentaciju.

- Gimnaziji u Prokuplju Ministarstvo je tokom prošle godine dodelilo 500.000 dinara za opremanje kabineta hemije i biologije, a takođe je dobilo i zahtev za opremanje kabineta za računarstvo i informatiku u 2019. Ministarstvo prosvete kontinuirano ulaže u obrazovne objekte u celoj Srbiji. Samo u 2018. u obnovu objekata srednjeg obrazovanja potrošeno je 89,04 miliona dinara iz budžeta Ministarstva - navode u ovom ministarstvu.

dva odeljenja u prokupačkoj gimnaziji odbila da idu na nastavu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.