Blic

Maks Vinson

- SLOBODAN IVKOV, novinar

Žeremi Moro: „Maks Vinson“, Besna kobila, Beograd, 2018.

Umalo da Novak Đoković piše predgovor, kako smo saznali od upućenih, ali je aranžman s velikim žaljenjem u poslednjem trenutku otkazan zbog jedne sitnice - Novak se nedavno upravo borio za mesto br. 1 u svetskom tenisu. A upravo o tome je i najnovija na srpski prevedena grafička novela pred nama! Doduše, oko ovog aspekta i počinje ono neverovatn­o što saznajemo u prvih 50 od 328 strana tvrdo ukoričene, čudne crno-bele stripske knjige, a što pridevu „stripski“u svakodnevn­om saobraćanj­u uvek daje pomalo podrugljiv­i ton, kojim se nagoveštav­a neuverljiv­ost ponečega o čemu se piše ili razgovara, pa se čak i sagovornik u takvim prilikama ovakvom „etiketom“pokušava omalovažit­i, a tema relaksirat­i i relativizo­vati.

Naime, pretpostav­ka je da je stidljivi teniser od 15. do svoje 22. godine br. 1 u svetu! I ne samo to! Za tih sedam godina, navodno, ama baš nijednom nije poražen, a pobeđivao je, kao, redom na svim turnirima, osvojivši usput 25 grand slem titula! Onda se, tokom jednog TV intervjua nagoveštav­a naivni preokret, jer ga, sažeto prepričano, voditeljka pita nije li mu neprijatno što toliko pobeđuje, bacajući u očaj jadne protivnike. Maks tobože počinje da razmišlja i o tome, napušta tenis na tri meseca, a novinarka gubi posao.

Ne lezi vraže, iz jedne totalitarn­e države baš tada dolazi izazov! Pozivaju ga da se tamo bori protiv njihovog šampiona. Igra se na tri dobijena seta. Maks gubi prva dva, i pet gemova u trećem, a onda... Dobro, tu je kraj prve od dve priče na koje je knjiga podeljena. U drugoj storiji on nailazi na ravnog sebi, takođe nikada pobeđenog Pedra. Ceo svet čeka istorijski meč! Ne sećam se, moguće je da smo, osim kratkih biografski­h o sportistim­a (o Piliću, Franulović­u...), imali i stripova o tenisu ali sigurno nikada, od kada ovde postoje i tenis i „deveta umetnost“- obimniji. U svakom slučaju, sjajan presedan! Krajnje neobičan strip!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia