Večeras stiže treća sezona „Pravog detektiva“

Blic - - KULTURA - M. K.

Danas u podne u Dorćol platzu biće objavljeno ime dobitnika Ninove nagrade za roman godine. Poslednji sastanak žirija (Zoran Paunović predsednik, Tamara Krstić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Branko Kukić) na kom će biti doneta odluka o pobedniku biće održan u jutarnjim časovima. U najužem izboru za roman godine su: Branka Krilović: PREKASNO (Geopoetika), Jelena Lengold: ODUSTAJANJE (Arhipelag), Lana Bastašić: UHVATI ZECA (Kontrast), Saša Savanović: DESETI ŽIVOT (Kontrast), Vladimir Tabašević: ZABLUDA SVETOG SEBASTIJANA (Laguna) i Goran Marković: BEOGRADSKI TRIO (Laguna). Svečana dodela nagrade i obeležavanje 84. rođendana NIN-A upriličeni su u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1) 21. januara s početkom u 17 časova.

Treća sezona nagrađivane drame „Pravi detektiv“(True Detective) premijerno će biti prikazana večeras u 20h. U novoj sezoni fokus je na novom slučaju. Oskarovac Maheršala Ali glumi Vejna Hejsa, penzionisanog detektiva koga već 35 godina proganja slučaj nestanka dvanaestogodišnjeg dečaka i njegove desetogodišnje sestre u gradu Vest Finger, u Arkanzasu, 1980. godine. Dok se ostareli Hejs, koga pamćenje izdaje, priseća detalja svoje istrage sa producentom dokumentarca o pravim zločinima, mi saznajemo o slučaju i Hejsovoj prošlosti, prateći priče iz 1980, kada se zločin dogodio, i 1990, kada je šokantno otkriće probudilo interesovanje za slučaj. Kroz njegova prisećanja upoznajemo ključne likove: Rolanda Vesta (Stiven Dorf), Vejnovog partnera u vreme ubistva; Ameliju Rirdon (Karmen Edžogo), nastavnicu i spisateljicu; kao i ostale zvaničnike iz okruga, agente FBI, članove porodice i osumnjičene. Svaka od osam epizoda predstavlja novi delić slagalice o onome što se dogodilo te kobne noći 1980. i kako je taj jedan događaj uticao na živote mnogih ljudi tolike godine. Prve dve epizoda biće emitovane večeras u 20h, dostupne su na HBO GO od ponoći (nedelja na ponedeljak) dok će preostalih šest epizoda biti prikazano jednom nedeljno, svakog ponedeljka od 20.

Kreator i scenarista je Nik Picolato, dok su izvršni producenti i Vudi Harelson i Metju Mekonahi, zahvaljujući kojima je prva sezona stekla kultni status.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.