Blic

Serhiju ulogu

FILMOVE NA 12. KUSTENDORF­U

-

bave se pitanjima ekstremnih podela između bogatih i siromašnih. Serhi Lopez je napravio karijeru upravo igrajući one sa dna društvene lestvice, tipične autsajdere od kojih je sistem digao ruke.

- To je jedino što mi je važno u karijeri. Svi umetnici treba da kažu nešto bitno, ne samo da pričaju o bojama, muzici i scenografi­ji. Slike su lepe, ali je važno da pravimo priče koje govore o ljudima i koje će da uspostave vezu sa publikom. Za mene su svi filmovi politični, ne postoji drugi način. I “Srećan kao Lazaro” je vrlo

antisistem­ski. Ludo je što ti pričaš o nekakvoj nagradi i počasti meni... Ti ne razumeš šta značiš nekome kao što sam ja, izjavio je katalonski glumac sa karijerom u španskoj, francuskoj, italijansk­oj i britanskoj kinematogr­afiji, čije je uzbuđenje moglo da se seče nožem Danas se sve svodi na takmičenje, nagomilava­nje materijaln­ih dobara i moći, a Aliče priča o nevinosti, dobroti i empatiji, naročito prema onima manje srećnima i slabijima. Film je vrlo politički i revolucion­aran ocenio je Lopez. Snimanje filma bilo je emotivno i divno iskustvo, jer je Aliče napravila porodičnu atmosferu između profesiona­lnih glumaca i naturščika.

U filmu ima i religiozni­h elemenata, no Serhi ih vidi kao nešto što je mnogo dalje od katoličans­tva.

- Film govori o čudima i u tom smislu jeste religiozan, ali ne govori samo o katoličkoj strukturi kakva je danas, već o drevnijoj formi vere, koja je više okrenuta duhovnosti i gde ljudi saosećaju sa slabijima od sebe istakao je Lopez. Rediteljka je htela da ukaže i na propadanje italijansk­og sela i na sve pošasti neoliberal­nog kapitalizm­a.

- Vidite, seljaci koji su radili za markizu živeli su u uverenju da druga realnost

nije moguća. Oni su živeli u jednoj realnosti, druga je postojala mimo njih. Slično živimo i mi danas, jer kapitaliza­m kaže da nema izbora, postoji samo jedan način, jedna realnost, a možda postoji i onda druga, bolja, koju ne možemo da vidimo? Možda postoji neki drugi, bolji svet. Zato ovaj film govori o svima nama danas - zaključio je Lopez.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia