Blic

Borba nije bila uzaludna, ubice dece dobiće zasluženu kaznu

“Uvođenjem doživotnog zatvora za ubice dece najvažnije je da povratnici­ma ne damo priliku da ponovo siluju, ubiju.”

- bojana bogosav

Ovako za “Blic” dan nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio uvođenje doživotnog zatvora za ubice dece govori inicijator izmena Igor Jurić.

Otac četrnaesto­godišnje Tijane, koju je 2014. godine oteo, silovao, a zatim ubio i zakopao na deponiji monstrum Dragan Đurić (38) iz Surčina, gotovo dve godine vodio je bitku sa svima - da sva naša deca budu zaštićena, da ubice njihovih vršnjaka nikada više ne budu slobodni. Igor Jurić borio se da smrt njegove Tijane, ali i druge nedužne dece koje su ni krive ni dužne ubili monstrumi, pedofili, najgori sloj društva, ne budu uzaludne. Igor Jurić prisetio se za “Blic” kako je izgledala njegova borba.

OKIDAČ

- O tome da se u naše zakonodavs­tvo uvede doživotni zatvor počeo sam da razmišljam još u vreme suđenja za ubistvo Tijane. Sama presuda Tijaninom ubici je za mene i moju porodicu bila u najmanju ruku nejasna kako čovek koji dobije 55 godina zatvora: 40 za ubistvo, 15 za silovanje, zapravo dobije maksimalnu kaznu od 40 godina. Već tada smo razgovaral­i kako to da se promeni - priseća se Jurić.

Glavni okidač da pokrene inicijitiv­u bilo je ubistvo male Anđeline Stefanović (3) iz Zaječara.

- Vladica Rajković tada je osuđen na 65 godina zatvora, međutim on će umesto toga, posle dve trećine odslužene kazne od maksimalni­h 40 godina moći da izađe iz zatvora. To je bila kapisla da odlučimo da radimo na uvođenju doživotnog zatvora - priča Jurić.

PRVI KORACI

Igor Jurić tada je angažovao pravni tim koji je počeo da radi na inicijativ­i. Međutim, glavno pitanje je bilo kako objasniti javnosti, građanima, ali i stručnjaci­ma zbog čega doživotni zatvor treba postati deo srpske kaznene politike.

- Ja sam upravo i zbog toga prvo zatražio pomoć “Blica”, da budemo zajedno u toj borbi. Meni je bilo jasno da treba da ubedim ljude i javnost zašto je to važno, a zbog toga sam i pozvao “Blic” da mi bude partner, što je prihvaćeno na obostrano zadovoljst­vo - ističe Jurić.

Fondacija “Tijana Jurić” i redakcija “Blica” zajedno su podsticale javnost, upozoraval­e na povratnike, ubice dece, ali i stravična ubistva najmlađih koja su se dešavala poslednjih godina.

- Mi smo govorili zašto je doživotni zatvor važan i mislim da smo uspeli u tome. To se videlo i kada smo pokrenuli peticiju za skupljanje potpisa. Odziv je tada bio veliki, pozitivan, na kraju krajeva broj prikupljen­ih potpisa to ukazuje. Kada smo skupljali potpise mi nismo imali budžet kojim bismo finansiral­i, već volontere koji su sami želeli da pomognu u akciji. Nakon što je najavljeno uvođenje doživotnog zatvora, veliki broj ljudi koji su učestvoval­i u tome pokazuju zahvalnost što su bili deo naše inicijativ­e - objašnjava Jurić.

BORBA

Jurićeva borba da ga čuju nadležni bila je teška. Pojedini su ga saplitali, udarali na njega, Fondaciju koja nosi ime njegove ubijene ćerke. Uprkos tome, Igor Jurić nikada

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia