Blic

KLJUČNI MOMENTI

Ključni trenuci borbe Fondacije i „Blica” - Doživotni zatvor za ubice dece cilj je kojem stremimo od kada smo pokrenuli akciju u proleće prošle godine. Nećemo se zaustaviti do ostvarenja tog cilja.

-

Mart 2017. Pokretanje kampanje

Fondacija “Tijana Jurić”, u saradnji sa redakcijom “Blica”, pokrenula je u martu 2017. akciju uvođenja doživotnog zatvora za ubicu deteta.

Maj 2017. Predlog izmene

Fondacija i “Blic” su 3. maja 2017. predali predlog izmene Krivičnog zakonika - uvođenje kazne doživotnog zatvora za najteže oblike teških krivičnih dela (ubistva deteta, maloletnik­a ili trudne žene).

Oktobar 2017. Sakupljanj­e potpisa

U samo nedelju dana, u oktobru 2017. u više od 40 gradova u Srbiji prikupljen­o je oko 160.000 potpisa građana koji su dali podršku uvođenju doživotne kazne zatvora.

Novembar 2017. Predaja potpisa

Početkom novembra 2017. Igor Jurić, zajedno sa Predragom Mihailović­em, Skupštini Srbije predao je tačno 158.460 potpisa građana za uvođenje kazne. Potpise je primila predsednic­a Skupštine Maja Gojković. Ona je inicijativ­u zatim prosledila premijerki Ani Brnabić.

April 2018. Otvoreno pismo

Igor Jurić napisao je otvoreno pismo državnom vrhu u aprilu ove godine jer ni šest meseci od predaje potpisa inicijativ­a nije došla na dnevni red poslanika.

Decembar 2018. Formirana grupa

Ministarka pravde Nela Kuburović formirala je 31. decembra radnu grupu za izmene i dopune Krivičnog zakonika.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia