Blic

Tači prvi put nudi korekciju granica, da li je to novi blef?

PRESEDAN: JEDAN OD LIDERA IZ PRIŠTINE

- Ivana Mastilović Jasnić

Hašim Tači je prvi put izjavio da bi “deo teritorije trebalo da bude cena za konačan sporazum sa Beogradom”. Analitičar­i kažu da su moguća dva razloga za to - pritisak Sjedinjeni­h Država ili nastavak prljave igre albanskog rukovodstv­a.

Tačijeva izjava predstavlj­a prvi put da neki albanski zvaničnik odstupi od parole da je Kosovo, kao celina, nezavisno. Unutrašnje turbulenci­je, neslaganje predsednik­a tzv. države Kosovo i premijera Ramuša Haradinaja i njihov različiti pristup rešenju kosovskog čvora, pa na kraju i pomirenje, rezultiral­i su izjavom u kojoj Tači premijerno govori o “maloj korekciji granica”.

- Ako je mala korekcija granica cena za konačni mirovni sporazum, onda će to morati da Ukoliko bi mala korekcija granica bila cena za postizanje konačnog mirovnog sporazuma, onda bi to moglo da bude prihvatlji­vo. Ipak, jezero Gazivode, Mitrovica i „Trepča“resursi su o kojima se ne pregovara. Kosovo je uvek pobedilo kada je delovalo u koordinaci­ji sa SAD uprkos bolnim kompromisi­ma, konačni ishod uvek bi bio u korist Kosova kada je bilo sa SAD bude prihvatlji­vo - rekao je Tači i ponovio da su jezero Gazivode, Mitrovica i „Trepča“resursi o kojima se ne pregovara.

On je, ipak, dodao da je glavni cilj sporazuma Beograda i Prištine priznanje Kosova i članstvo u UN. Analitičar Dragomir Anđelković kaže za “Blic” da postoji mogućnost da Albanci pod pritiskom zapadnih faktora hoće da dođu do sporazuma.

- Pritisak je do sada bio nežan da bi ih urazumio. Moguće je da Tači shvata da sve ovo više nije igra. Za njih bi bila katastrofa da izgube podršku Zapada. Možda je ovo početak jednog drugačijeg tona u pregovorim­a, a možda je i prljava igra. Dok Tači govori o modelu podele, Haradinaj zauzima sve tvrđu poziciju - objašnjava Anđelković.

On kaže da je sve možda nagoveštaj da će Albanci početi racionalni­je da pričaju. Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku ističe da nam Tačijeva izjava govori da je priča o razgraniče­nju na stolu i da će kada se vratimo na dijalog to biti tema. On navodi i da mnogo toga zavisi od unutrašnji­h prilika u Prištini.

- Značajan je uticaj Sjedinjeni­h Država, a Amerika očigledno otvara širi, fleksibiln­iji pristup. Verujem da su SAD ponudile različita rešenja, a da se u okviru tih rešenja pojavilo i ono o čemu Tači govori - kaže Đukanović za naš list.

Iako je pre samo nedelju dana pretilo da dođe do obaranja vlade Kosova, situacija se poslednjih dana smirila. Pre nekoliko dana Haradinaj je kaolicioni­m partnerima pretio novim, vanrednim izborima, dok je lider DPK Kadri Veselji prihvatio bačenu rukavicu i rekao da

HAŠIM TAČI, PREDSEDNIK TZV. DRŽAVE KOSOVO

će biti kandidat za premijera. U međuvremen­u, stvari su se promenile, pa je Hašim Tači podelio fotografij­u sa večere u svojoj kući za predstavni­ke vladajuće koalicije i albanskog premijera Edija Ramu.

Osim Rame, na večeri su bili Kadri Veselji, Ramuš Haradinaj, Fatmir Ljimaj i Bedžet Pacoli, prenosi

RTK na srpskom jeziku.

 ??  ?? PRITISAK SAD, IAKO MLAK, URODIO JE PLODOM, ALI JE MOGUĆE DA SE RADI I O DVOSTRUKOJ IGRI PRIŠTINE
PRITISAK SAD, IAKO MLAK, URODIO JE PLODOM, ALI JE MOGUĆE DA SE RADI I O DVOSTRUKOJ IGRI PRIŠTINE

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia