Blic

Može mu se

- IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ, novinar

Kada ste lokalni šerif, kad ste navikli da je vaše sve i da su vaši svi i da kad imate novac nemate granicu, onda ne umete ni da odglumite skromnost. Bahatost je vaše prirodno stanje.

To nam je pre dva dana još jednom, po ko zna koji put, pokazao predsednik opštine Brus Milutin Jeličić Jutka.

Dugo su žrtve, mesecima čak, čekale da se pojavi na sudu. A on je izbegavao uz krajnje sumanuta opravdanja. Kada više nije imao kud, kada su ga javnost i mediji saterali u ćošak, došao je. U pratnji, jer samo tako je jak. Samopouzda­nje kojim zrači kada je sam sa žrtvama istopilo se pred argumentim­a, optužbama, dokazima, iskustvom advokata koji zastupa žrtvu.

#

Zamuckivao je, znojio se, konfuzno iznosio odbranu: to je taj veliki Jutka

Veliki Jutka je zamuckivao, znojio se, konfuzno iznosio odbranu, upadajući u svaku i najmanju zamku koju je vešt zastupnik pred njim postavljao. Neretko je prisutne u sudnici dovodio do smeha besmislica­ma koje je izgovarao. Porekao je, u panici i ono što je ranije u tužilaštvu rekao. Toliko daleko je bio spreman da ide da je rekao kako su, ustvari, njega brojne žene zlostavlja­le, ali ih nije prijavio jer se, pazite sad - stideo!

Zašto je, ako nije kriv izbegavao sud? Zar nekom nedužnom nije u interesu da se što pre pojavi pred sudijom i dokaže nevinost? I konačno, zašto je poveo navijače? Ko mu je dozvolio da sa radnog mesta u radno vreme izvuče zaposlene u komunalnim preduzećim­a da dođu da ga bodre? Zašto je sudija dozvolio da se od sudnice pravi cirkus, istovremen­o braneći novinarima da prate suđenje?

Odgovor na poslednje pitanje znamo. Zato što nije mogao da se odupre pritiscima. Zato što brine šta će s njim biti ako presudi po pravu i pravdi. Zato što strahuje za svoj posao, život. Zato što se plaši Jutkinih pipaka i da bi mogao da završi kao još jedna njegova žrtva.

A samo ako obrne stvari shvatiće da profesiona­lnim radom i nepristras­nom presudom može da spase i sebe.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia