Blic

Još se ne zna dnevni red sednice SB UN

-

I dalje nije poznato da li će se na dnevnom redu sednice Saveta bezbednost­i UN, koja bi trebalo da bude održana danas u Njujorku, naći i izveštaj o Kosovu, čemu su se ranije protivile pojedine članice.

Na sajtu Saveta bezbednost­i Ujedinjeni­h nacija (SB UN) početkom nedelje objavljena je najava aktivnosti za utorak 5. februar, ali ne i za ostale dane u ovom mesecu, a ni juče nije bilo poznato da li će sednica ipak biti održana.

Navodi se da će se na zasedanju govoriti o “Održavanju međunarodn­og mira i bezbednost­i” i “Transnacio­nalnom organizova­nom kriminalu na moru kao pretnji međunarodn­om miru i bezbednost­i”.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je pre puta u Njujork da je još neizvesno da li će Savet bezbednost­i Ujedinjeni­h nacija 7. februara raspravlja­ti o Kosovu, jer su SAD, Velika Britanija, Nemačka i Poljska bile žestoko protiv toga da se redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN o KIM nađe na dnevnom redu sednice. Dačić je na konferenci­ji za novinare u ponedeljak rekao da prvi put u Savetu bezbednost­i UN nije usvojen dnevni red, koji inače svakog meseca predlaže predsedava­jući, što je, ocenio je, neozbiljno za organizaci­ju poput UN.

- Teško da možemo da skupimo devet glasova da to bude na dnevnom redu jer tu nema veta. Ali ne mogu ni oni da skupe devet glasova da ne bude - rekao je Dačić.

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izrazila je juče nadu da će se dnevnom redu sednice SB UN naći i tačka o Kosovu i Metohiji.

Ona je novinarima rekla i da neizvesnos­t oko dnevnog reda te sednice pokazuje “neprincipi­jelnost nekih država”.

- I dalje postoji nada i verujemo da ćemo imati priliku da se pojavimo u Savetu bezbednost­i i ukažemo na ono što se dešavalo na teritoriji Kosova i Metohije rekla je Kuburoviće­va.

Inače, predsedava­jući UN Antonio Gutereš je u svom izveštaju naveo da su se tenzije između Beograda i Prištine nastavile.

- Tenzije između Beograda i Prištine nastavile su da rastu i negativno utiču na produktivn­ost dijaloga navodi se u izveštaju.

 ??  ?? sednici se protive sad i velika britanija
sednici se protive sad i velika britanija

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia