Blic

Sporazum sa narodom u 7 tačaka i 12 zadataka

OPOZICIJA ODGOVARA NA POZIV ORGANIZATO­RA

- Danijela luković

Predstavni­ci većeg dela opozicije potpisali su juče, odgovaraju­ći na poziv organizato­ra protesta „1 od 5 miliona”, takozvani sporazum sa narodom.

Tekst od sedam tačaka potpisalo je deset osnivača Saveza za Srbiju, ali i Jovan Jovanović iz „Građanske platforme”, Zoran Živković ispred Nove stranke, Sergej Trifunović ispred Pokreta slobodnih građana, Boris Tadić u ime Socijaldem­okratske stranke, Tatjana Macura iz Stranke moderne Srbije, kao i samostalne poslanice Ana Stevanović i Marinika Tepić. Podržali su ga i profesor Čedomir Čupić i bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević.

Njime se opozicija obavezuje da će se zajednički boriti za slobodne medije i poštene izbore, ali i da, ukoliko se ne ispune uslovi za fer izborni proces, na izborima neće učestvovat­i. Jedan od potpisnika Borko Stefanović ističe za „Blic“da je Sporazum otvoren za nove partnere.

- Obavezali smo se i da ćemo se suprotstav­ljati nasilju i zaštititi sve ugrožene građane koji se nađu na udaru pesnice vlasti zbog drugačijeg mišljenja. Jasno smo opredeljen­i u tome da buduća skupštinsk­a većina formira prelaznu vladu stručnjaka, koja bi bila formirana nakon obezeđivan­ja uslova za fer izbore. To što neko sad nije potpisao Sporazum, ne mora da znači da to neće moći da uradi ubuduće - napominje Stefanović.

Dodaje i da su se obavezali da će napustiti rad svih skupština u kojima su ukinuta demokratsk­a načela, ali i da će, kada se uspostave uslovi

za slobodne izbore, raditi na formiranju jedne zajedničke liste.

- Na njoj bi pored stranačkih kandidata bili i predstavni­ci sindikata, strukovnih i građanskih udruženja, studenata, profesora, akademika i javnih ličnosti. Takođe, prihvatili smo i obavezu da ćemo obelodanit­i i preispitat­i sve akte koji su do sada usvojeni i koje bi sadašnji nedemokrat­ski režim usvojio, a koji ugrožavaju državne i nacionalne interese - napominje Stefanović.

Sporazum sa narodom čine i dva priloga - ranije potpisani Zajednički uslovi opozicije za sprovođenj­e slobodnih i poštenih izbora i Definisane obaveze vlade stručnjaka. Vlada stručnjaka će, kako je predviđeno, imati dvanaest ključnih zadataka. Među potpisnici­ma su Dragan Đilas, Boško Obradović (Dveri), Zoran Lutovac (Demokratsk­a stranka), Nebojša Zelenović (Zajedno za Srbiju), Milan Stamatović (Zdrava Srbija), Borko Stefanović (Levica Srbije), Vuk Jeremić (Narodna stranka), Slaviša Ristić (Narodni pokret Srba sa KIM „Otadžbina“), Janko Veselinovi­ć (Pokret za preokret), Željko Veselinovi­ć (USS Sloga).

Interesant­no je da potpisivan­ju sporazuma nisu prisutvova­li predstavni­ci „Građanskog fronta“iz Kraljeva koji su se u centar interesova­nja javnosti lansirali nakon čuvenog „Ibarskog marša“.

 ??  ?? boris tadić, lider socijaldem­okratske stranke
boris tadić, lider socijaldem­okratske stranke
 ??  ?? borko stefanović i nemanja jovanović
borko stefanović i nemanja jovanović
 ??  ?? sergej trifunović u ime Pokreta slobodnih građana
sergej trifunović u ime Pokreta slobodnih građana
 ??  ?? boško obradović, lider Pokreta Dveri
boško obradović, lider Pokreta Dveri
 ??  ?? Zoran živković i aris movsesijan nova stranka
Zoran živković i aris movsesijan nova stranka
 ??  ?? Goran ćirić, demokratsk­a stranka
Goran ćirić, demokratsk­a stranka
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia