Blic

Amerika svuda pobeđuje svaki dan

- nataša ivanovski

Predsednik SAD održao je govor o stanju nacije, u kojem je istakao da je privreda na zavidnom nivou, da imaju najmoćniju vojsku na svetu i da Amerika pobeđuje svaki dan.

Donald Tramp u svom godišnjem obraćanju Kongresu, pored drugih tema, najviše je govorio o ekonomiji, vojsci, imigracija­ma i, naravno, spoljnoj politici.

Predsednik SAD je ocenio da je ekonomija države snažna budući da su u poslednjih godinu dana zaposlena 5,3 miliona ljudi, da su plate svima povećane, a da privreda raste dvostruko brže nego kada je preuzeo funkciju.

- Posle 24 meseca ubrzanog napretka, naša privreda je na zavidnom nivou, naša vojska najmoćnija na svetu, Amerika pobeđuje svaki dan. Članovi Kongresa: stanje naše nacije je snažno! Naša zemlja je živa, a naša ekonomija cveta kao nikada pre - rekao je Tramp u svom govoru.

Govoreći o međunarodn­im odnosima, američki predsednik je ponovio razloge zbog kojih su SAD donele odluku da istupe iz Sporazuma o raketama malog i srednjeg dometa i dodao da bi u budućnosti mogao biti sklopljen novi sporazum za kontrolu naoružanja, koji bi obuhvatio i druge zemlje, uključujuć­i i Kinu. Tramp je u svom obraćanju istakao i da će SAD promeniti pristup ratovanju i da velike zemlje više neće učestvovat­i u beskonačni­m ratovima. Takođe, pohvalio se da je članice NATO naterao na izdvajanje više novca za odbranu.

Tramp je ponovio da će raditi na novom trgovinski­m sporazumu sa Kinom, ali i na odnosima sa Severnom Korejom. U svom govoru najavio je drugi sastanak sa severnokor­ejskim liderom Kim Džong Unom, koji će se održati 27. i 28. februara u Vijetnamu.

- Da nisam izabran za predsednik­a Sjedinjeni­h Država, sada bismo, prema mom mišljenju, bili u velikom ratu sa Severnom Korejom.

Tramp je ponovio podršku samoprogla­šenom predsednik­u Venecuele Huanu Gvaidu poručujući da SAD stoje uz „venecuelan­ski narod u njihovoj plemenitoj borbi za slobodu“.

Trampov govor trajao je 82 minuta, a izgovorio je tačno 5.247 reči.

 ??  ?? demokrata nensi pelosi pravila je grimase zbog pojedinih trampovih rečenica
demokrata nensi pelosi pravila je grimase zbog pojedinih trampovih rečenica

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia