Blic

Nišlijka deveta žrtva gripa koji se širi Srbijom

NIŠLIJKA PREMINULA POSLE MESEC DANA BORBE

- B. Janačković

Nišlijka Sanja R. (44), kod koje je analizom krvi potvrđeno prisustvo virusa gripa, preminula je u noći između 5. i 6. februara na Klinici za infektivne bolesti KC u Nišu.

To je treća smrt koja se dovodi u vezu sa virusom gripa u Nišu, a deveta u Srbiji, gde je od početka sezone od ove bolesti obolelo više od 65.800 ljudi.

U Upravi KC Niš kažu da je smrt kod ove žene nastupila zbog već postojeće hronične bolesti jer je pacijentki­nja bolovala od dijabesa, ali i novonastal­ih pratećih komplikaci­ja do kojih je došlo nakon što je obolela od gripa. Prema nezvanični­m informacij­ama, Sanja je bila samohrana majka i imala je punoletnu ćerku. Bila je zaposlena u jednoj mesari, a od pre dva meseca zaposlila se u ugostitelj­skom objektu.

Prve simptome gripa počela je da oseća početkom januara. Primljena je 8. januara na Infektivnu kliniku, a već sutradan je priključen­a na respirator zbog pogoršanja bolesti. Skoro mesec dana lekari Infektivne klinike bili su bitku za njen život, ali je, nažalost, preminula u noći između utorka i srede.

Na respirator­ima ove klinike trenutno je petoro pacijenata za čije živote se bore lekari.

- U toku jučerašnje­g dana deo pacijenata koji je primljen zbog sumnje na grip otpušten je sa Klinike za infektivne bolesti, ali je bilo i novih prijema, te je trenutno hospitaliz­ovano ukupno 26 pacijenata od kojih je petoro na respirator­ima - kažu u KC Niš.

Na Dečjoj internoj klinici smešteno je osmoro dece za koju se sumnja da imaju grip, ali još uvek nema laboratori­jske potvrde.

- Deca imaju visoku temperatur­u i uobičajene respirator­ne simptome. Institutu za javno zdravlje upućeni su uputi da se uzmu brisevi zbog sumnje na grip. Sva deca su stabilno - kaže za “Blic” prof. dr Emilija Golubović, direktorka Dečje interne klinike.

 ??  ?? u Nišu Je hospitaliz­ovano 26 pacijenata, od kojih Je petoro Na aparatima
u Nišu Je hospitaliz­ovano 26 pacijenata, od kojih Je petoro Na aparatima

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia