Blic

Dejana nema ruke, ali je srcem stigla do čuda

DEVOJKA IZ BAČKE PALANKE PRVAKINJA SVETA U PARATEKVON­DOU

- D. Nikolić, Z. Čonkaš

Dejana Bačko, devojka rođena bez ruku, ostvarila je fantastiča­n podvig: osvojila je zlatnu medalju na Paratekvon­do šampionatu planete održanom u Turskoj.

Kada je Dostojevsk­i pisao “Zločin i kaznu”, stavio je i sledeću smernicu: “Budite sunce i vas će svi videti”. I kao da je iz te rečenice u svet pobegla ova mlada devojka iz Bačke Palanke, čudo od živog bića koje svojim postojanje­m diže svest o snazi vere, nade i ljubavi. Njena vera da je nemoguće moguće stvorila je od devojčurka rođenog bez ruku najpre mladu slikarku. A slikala je odmalena držeći četkicu ustima i nogama.

Njena nada se sastojala u tome da će trud koji ulaže zaista ostaviti traga. I na nju i na svet oko nje. A njena ljubav prema sportu otelotvori­la se i kroz telo koje možda nije onako kakvo smo navikli da viđamo, ali koje je zbog te ljubavi postalo veličanstv­enije od mnogo toga što jesmo videli.

U Antaliji, u

K41 kategoriji A takmičarki

do 49 kilograma, Dejana je zaista osvojila titulu prvaka sveta. I to ispred Ruskinje Sakinat Magomedove i Turkinje Semre Kare.

- Ovo je jedno divno iskustvo i ponosna sam na sebe, a verujem da je i moja zemlja Srbija. Java ili san, videću ujutro kada se probudim. Dokazala sam sebi da nema odustajanj­a od ovog puta kao broj jedan u svetu i prošlim kao broj jedan u Evropi. Naravno, zahvaljuje­m mom matičnom klubu Gitros, a najviše treneru

Dejana je pobedila u konkurenci­ji 400 takmičara iz 69 zemalja

Aleksandru Andreevsko­m kojem posvećujem ovu medalju zbog truda i verovanja u mene - poručila je Dejana Bačko.

Aleksandar Andreevski kaže za “Blic” da je posle dugo godina trenerskog posla, Dejaninim uspehom ostvario san o kojem sigurno mašta svaki trener koji je u sportu.

- Osećanja su prejaka i ne popuštaju me. Naglašavam da je na takmičenju učestvoval­o 400 takmičara iz 69 zemalja, što pokazuje značaj postignuto­g rezultata koji je produkt dugoročnog planiranja i u njemu je učestvovao kompletan trenerski kadar TK Gitros, uz podršku Tekvondo asocijacij­e Srbije, grada Novog Sada i pokrajinsk­og Sekretarij­ata za sport i omladinu. Uz našu Dejanu, želim da naglasim uspeh i ostalih članova paratekvon­do reprezenta­cije Srbije koji nas u zadnjih nekoliko godina čine jednom od najuspešni­ji zemalja u svetu – istakao je Andreevski.

Dejana je rođena bez ruku, a uspela je da se izbori i ostvari sve svoje talente – fantastičn­o slika, a oprobala se i u vajarstvu. Naslikala je preko 500 radova i do sada je izlagala u našoj zemlji, ali i u Sarajevu, Banjaluci, Zagrebu, Makedoniji...

 ??  ?? devojka za primer: dejana bačko
devojka za primer: dejana bačko
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia