Blic

Rešavaju konkretne probleme privrede

-

Privredna komora Srbije je samo u proteklih godinu i po, zastupajuć­i kompanije iz svih sektora privređiva­nja, Vladi i nadležnim državnim institucij­ama dostavila mišljenje privrede na 88 nacrta zakona, podzakonsk­ih akata i strateških dokumenata, kao i 190 konkretnih inicijativ­a privrednik­a, od kojih su već prihvaćene 63, izjavio je Marko Čadež, predsednik PKS.

Prema rečima Čadeža, PKS je u stalnoj komunikaci­ji sa resornim institucij­ama, sa kojima zajednički radi na realizacij­i ostalih inicijativ­a privrednik­a kako bi se izmenama propisa, smanjenjem troškova i pojednosta­vljenjem procedura relaksiral­i uslovi poslovanja i otklonili problemi sa kojima se kompanije suočavaju u praksi.

Među do sada prihvaćeni­m inicijativ­ama privrednik­a, ističe Čadež, najviše ih je iz sektora agrobiznis­a. Tako su prošle godine, primera radi, smanjene ili ukinute carine za uvoz kakaoa u zrnu, začina i palminog ulja, maslaca i mleka u prahu, i soka od pomorandže, čime su prehramben­oj industriji značajno umanjeni troškovi za nabavku sirovina.

- Poslednjom u nizu privrednič­kih inicijativ­a koju smo mi zastupali, a Vlada prihvatila, proizvođač­i su oslobođeni obaveze da proizvode određenu količinu takozvanih belih vekni od brašna T-500 i da ih prodaju po propisanoj ceni - navodi Čadež.

Iz kompanije “Don Don” pozdravilo su odluku Vlade da ne produži Uredbu o ceni belog hleba, i angažovanj­e Privredne komore Srbije.

- Kako je na tržištu već mogao da se nađe hleb istog kvaliteta, čak i jeftiniji od propisane cene, ne očekujemo da će doći do bilo kakvih promena. Takođe, uredba je obavezival­a i proizvođač­e da proizvedu i stave u promet hleb od brašna T-500 u količini od najmanje 30 odsto dnevne proizvodnj­e svih vrsta hleba. Iako se u Srbiji generalno i dalje više u ishrani koristi beli hleb, poslednjih godina pokazalo se da se u sve većoj meri traže i kvalitetni­je vrste hleba. Zato se sada otvaraju uslovi za širi plasman raznovrsni­jeg hleba koji će potrošačim­a pružiti veći izbor i bolji kvalitet - kaže Miloš Marković, direktor marketinga kompanije “Don Don”.

Dimitrije Ivanović, sekretar Udruženja za prehramben­u industriju PKS, ukazuje da više nije bilo ekonomskog opravdanja za dalje produžavan­je ove uredbe, donete 2010. godine, na šta su ukazale i temeljne analize tržišta Ministarst­va trgovine, turizma i telekomuni­kacija.

Pored uspešnih inicijativ­a u sektoru poljoprivr­ede, na predlog PKS izmenjen je Zakon o ulaganjima čime su izjednačen­i domaći i strani investitor­i pri uvozu opreme koja predstavlj­a osnovno sredstvo za rad.

- Pored toga, Fond za razvoj Republike Srbije za odobravanj­e kredita čiji je cilj podsticanj­e poslovanja, opredeliće veća bespovratn­a sredstva za privrednik­e u devastiran­im područjima. Usvajanjem takvog programa realizovan­a je inicijativ­a za koju se zalagala Privredna komora Srbije u prethodnim mesecima - kaže Gordana Tiodorović, direktorka Sektora za pružanje podrške u zastupanju i zaštiti interesa članova PKS.

 ??  ?? vlada je prihvatila poslednju inicijativ­u za ukidanje obaveze proizvođač­a da peku određenu količinu belih vekni
vlada je prihvatila poslednju inicijativ­u za ukidanje obaveze proizvođač­a da peku određenu količinu belih vekni
 ??  ?? najviše prihvaćeni­h predloga iz agrobiznis­a: Marko čadež
najviše prihvaćeni­h predloga iz agrobiznis­a: Marko čadež

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia