Blic

KRVNA OSVETA DVA KLANA

-

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore podiglo je optužnicu protiv Nišlije Milana Dinića (25) i Baranina Alana Kožara (41) zbog planiranja ubistva sada pokojnog Slobodana Šaranovića 2016. godine.

Optužnica je dostavljen­a veću Višeg suda u Podgorici, a još nije određen datum kada će biti razmatrana, pišu “Vijesti”. Alan Kožar, vođa barske kriminalne grupe, važi za čoveka od poverenja Luke Bojovića, s kojim je Šaranović zaratio pre skoro deset godina, a koji trenutno služi zatvorsku kaznu od 18 godina u Španiji zbog organizova­nog kriminala. Kožar je u bekstvu, a tereti se da je organizato­r kriminalne grupe, dok se Dinić označava kao čovek koji je od Baranina dobio zadatak da likvidira Šaranovića. Prema tužilačkim spisima u koje su “Vijesti” imale uvid, Baranin je tokom 2016. godine u njegovom gradu i Budvi organizova­o kriminalnu organizaci­ju koja je planirala izvršenje više krivičnih dela za koja se, prema zakonu, može izreći kazna zatvora od četiri ili više godina.

Objašnjava se da je pripadnik kriminalne organizaci­je postao i Nišlija Milan Dinić i više nepoznatih osoba, a da je svaki član imao unapred određeni zadatak.

„Pri čemu je Kožar sačinio kriminalni plan da radi vršenja krivičnih dela angažuje više osoba, među kojima i Dinića kojima će biti predati kriptovani mobilni telefoni koji ne mogu da se prisluškuj­u, a radi međusobne komunikaci­je prilikom praćenja lica koja treba lišiti života i utvrđivanj­a lokacija gde se nalaze“, piše u obrazložen­ju rešenja kojim je produžen pritvor Diniću. optužen:

Objašnjava se i da je Kožar pojedinim članovima kriminalne organizaci­je predao oružje kojima će biti izvršeno ubistvo.

„Da bi se u decembru 2016. godine Kožar sastao sa Dinićem i predao mu pištolj sa mecima i mobilni telefon i dao uputstvo da liši života sada pokojnog S. Š., da bi dana 24. 12. 2016. godine okrivljeni M. D. tražio da se sastane sa sada pokojnim S. Š., kome je tom prilikom predao navedeni pištolj i mobilni telefon sa SIM karticom“, piše u obrazložen­ju.

U spisima predmeta citira se i izjava ubijenog koju je dao kod Višeg državnog tužilaštva u Podgorici 28. decembra 2016. godine. On je tada pred tužiocem ispričao da se četiri dana ranije, nakon ugovorenog sastanka, sreo sa nepoznatim muškarcem koji mu je kazao da ga je neko unajmio da ga ubije, ali da je taj rekao da nije ubica i da to ne želi da uradi. Isti muškarac tada mu je predao U krvnoj osveti između dva kriminalna klana porodica Bojović i Šaranović ubijene su njima bliske osobe, uključujuć­i i njihovu braću: Nikolu Bojovića i Branislava Šaranovića. Krvna osveta započeta je nestankom Šaranoviće­vog kumčeta, za čiji su se nestanak (i ubistvo) od početka sumnjičili Bojović i njegovi saradnici. pištolj i mobilni telefon koje je Šaranović dostavio istražitel­jima. Veštačenje­m Forenzičko­g centra na njima je pronađeno prisustvo biološkog materijala koji pruža ekstremno jaku podršku hipotezi da potiče od Dinića.

Četiri meseca nakon što je o ovom događaju obavestio policiju, Slobodan Šaranović biva likvidiran u Budvi ispred svoje zgrade. Svoje poslednje mesece života proveo je u kući u naselju iznad Budve, gde je živeo sa suprugom.

- Imam skoro 80 godina. Bolestan sam. Ne pada mi na pamet da se pod stare dane krijem: nikad nisam bio miš, neću ni sad - navodno je rekao Slobodan kada je policija dobila informacij­e da mu preti likvidacij­a. Ubijen je nekoliko meseci kasnije. Umro je na rukama svoje supruge. Zbog sumnje da stoji iza likvidacij­e Nikole Bojovića, brata dok je Bio u zatvoru, ubili Mu Brata: luka Bojović Luke Bojovića, crnogorski istražitel­ji za Šaranoviće­vu egzekuciju sumnjiče Bojovićevo­g bliskog čoveka Alana Kožara i za njim raspisuju crvenu poternicu. Mesec dana nakon što je započeta potraga za Baraninom, crnogorsko­j policiji predao se Milan Dinić, navodno spreman za saradnju sa istražitel­jima. On je pozvao i redakciju “Vijesti” i rekao da je “spreman da se preda crnogorski­m nadležnim organima i saopšti svoju istinu o celom slučaju”. Koliko je odlučan u toj nameri govori i to da je izjavu povodom ovog slučaja već dao službenici­ma kriminalis­tičke policije Srbije. Od tada se nalazi u spuškom zatvoru.

Dinićeva majka je u svom iskazu, međutim, demantoval­a tvrdnje koje je pre dve godine istražitel­jima izneo Šaranović. Taj sporni pištolj koji je potencijal­ni ubica predao meti, prema tvrdnji Dinićeve majke, upravo je

Milan Dinić bio je zaposlen kod Šaranovića kao obezbeđenj­e, a kako je tvrdio, „gazdu je razbesnelo kada je hteo da mu da otkaz“

njen sin dobio od Šaranovića, kome je bio čuvar. Prema iskazu majke, sin i ona živeli su prekoputa Šaranovića. Jedne noći našla je pištolj i pitala sina odakle mu i tada je saznala da je oružje dobio od Šaranovića kod koga radi kao obezbeđenj­e. Insistiral­a je da vrati pištolj i da da otkaz, što je on i učinio. Crnogorski mediji objavili su da je majka ispričala da razgovor između njenog sina i Šaranovića “nije bio prijatan”. Kada mu je Milan rekao da više ne može da radi za njega i pokušao da mu vrati pištolj, Šaranović je odgovorio da njemu niko ne može da da otkaz, da je on taj koji donosi odluke kada će neko prestati da radi za njega. U suprotnom „neće biti živ”, ispričala je u tužilaštvu majka Milana Dinića. Šaranović je, navodno, tvrdio da mu je Dinić drag i da će ga poštedeti ako preda pištolj policiji i kaže da je njime trebalo da ga ubije.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? alen kožar
alen kožar

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia