Blic

Ne budite Đorđe

- ANDRIANA JANKOVIĆ, novinarka

Đorđe Lacković (24) iz Šapca je svojoj devojci polomio rebra. Đorđe Lacković je svojoj devojci peglom pekao ruke. Đorđe Lacković je svoju devojku sekao nožem po licu i butinama. Đorđe Lacković je svojoj devojci probio pluća.

Đorđe Lacković (24) iz Šapca rekao je da ide da odveze kombi u firmu, ali će se vratiti da „nastavi gde je stao“. Đorđe Lacković je, potom, predložio bratu nesrećne devojke da „reši to sa njom da se ne zove policija“. Đorđe Lacković je monstrum zbog koga nedužno biće leži u bolnici na ivici života i smrti. Samo jer je Đorđe Lacković odlučio da je bogomdan da „prevaspita­va“bilo koga.

No, Đorđe Lacković nije usamljena anomalija ovog društva. Očigledno da mi je promaklo, ali u kom momentu je neko određenim pripadnici­ma muškog roda rekao da je u redu da dignu ruku na ženu? Ko je svima vama, nasilnicim­a i psihopatam­a, dao za pravo da udarite bilo koga? Neće da bude sa tobom? Okreneš se i odeš. Ne želi da u klubu igra sa tobom? Okreneš se i odeš. Ne odgovara ti na poruke? Prestaneš da pišeš! Ne uzimaš motku, šipku, peglu, nož. Ne uzimaš, jer nije tvoje da „vaspitavaš“!

# Kako se osećate danas svi vi, roditelji nasilnika?

Psihički oboleli, kažu za osobe poput Đorđa Lackovića. Ako si psihički oboleo, odeš kod doktora, svratiš do apoteke, lečiš se. Ne lečiš svoje bolesne frustracij­e ni na kome! Niko od nas nema pravo da digne ruku na nekog drugog. Svi imamo pravo na slobodu. Na slobodu koju nam neće preprečiti motka koja nam probija pluća. Na slobodu, koju nam neće spržiti pegla za veš na našim dlanovima.

Đorđe je pretukao svoju devojku. I nije jedini. Svaki grad, svako selo, varošica, znaju za bar jednog nasilnika koji dižu ruku na slabije od sebe. Svi smo, bar u prolazu čuli, za komšinicu koja ima masnicu na ruci, podliv ispod oka. I ne smemo se praviti da ne vidimo to. Nasilnik će uvek biti nasilnik, sem ako javno ne ustanemo protiv njih.

Danas je Đorđe pretukao svoju devojku. Sutra će to uraditi neko drugi. Roditelji, vaspitavaj­te svoju decu da budu sve suprotno njima. A vi, koji u svojoj kući gajite nasilnika, zapitajte se, bar na trenutak, šta biste uradili da vam ćerka dođe s masnicom ispod oka.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia