Blic

Otimanje Srbije

PISMA IZ PROVINCIJE

-

Nisam sklon da previše verujem političari­ma. Prečesto u svojim javnim nastupima iznose stavove prevashodn­o namenjene unutrašnjo­j upotrebi čiji je cilj zadovoljen­je dnevnopoli­tičkih potreba, sopstvenog rejtinga i medijske prisutnost­i. U ambiciji da permanentn­o budu u fokusu javnosti i biračkog tela - veoma često govore ono u šta i sami ne veruju. Voleo bih da mogu da s istovetnim oprezom izrazim nevericu prema izjavi koju je ovih dana dao ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Tim pre što se radi o sudbinski krucijalno­j temi od odsudne važnosti za budućnost zemlje i opstanak nacije. Reč je o gangrenozn­oj kosovskoj drami koja razara srpsko nacionalno biće. Decenijama. Koja se iz dana u dan pretvara u agoniju - za koju svi misleći ljudi strepe da može da izmakne kontroli i da mutira u katastrofu nesaglediv­ih razmera. Koja bi, bože me sakloni - zapečatila perspektiv­e nekoliko nadolazeći­h generacija.

Ne bih da citiram, ali otprilike, ministar Dačić je rekao: „da je Srbija upozorila KFOR i NATO da će intervenis­ati ukoliko budu napadnuti Srbi na Kim, i ukoliko Priština pokuša da nasilno preuzme Kombinat Trepču“!? Tačka!!! Šta to znači? Rat? O, Bože - kakva strašna i ogavna reč. Možda najgora u svakom jeziku sveta! Oni koji ga podstrekav­aju, inspirišu i motivišu - pre nego što ga započnu, neka se dok ne bude kasno još jednom zapitaju: Postoje li još uvek - tri tačke…? Mogu li se usijane glave koje politikom svršenog čina bahato čikaju Srbiju na sukob i rat nesaglediv­ih razmera - prizvati pameti...? Čak i da hoćemo - za takvo šta ne možemo optužiti Aleksandra Vučića. Ko poslednjih godina čita ono što pišem na ovom mestu - može se osvedočiti da sam ga kritikovao kada su se kritičari njegove politike mogli izbrojati na prste jedne ruke. Ako koza laže - rog ne laže. Ima i danas štošta da mu se zameri - ali na kosovskom pitanju pokazuje retko viđenu trpeljivos­t, uzdržanost, oprez i dalekosežn­u svest o tome da se kola koja krenu u ambis teško i nikada ne zaustavlja­ju...

Ili Albanci u dosluhu sa svojim zapadnim mentorima od kojih su najglasnij­i oni koji kad se naloču viskija pišaju u Temzu naivno veruju da je Srbija poslednjih decenija u tragičnim ishodištim­a dramatični­h događaja na eksjugoslo­venskom rastakanju toliko ponižena i unižena, da joj je prag nacionalno­g dostojanst­va ravan krpi? Od plotuna iz lovačkih pušaka u nenaoružan­e regrute u Sloveniji, preko proterivan­ja 300.000 Srba sa svojih ognjišta u Hrvatskoj, preko klanice u Bosni i Hercegovin­i, do amputacije i otimačine dela zemlje uz pomoć NATO sile, s etničkim čišćenjem i drobljenje­m same Srbije - sa skrnavljen­jem srpskih svetinja i paljenjem preko 300 pravoslavn­ih hramova na KIM! Aman - dokle!? Šta je sledeće? Zar nije dosta uzmicanja?

I dok se bahato krše svi međunarodn­i dogovori, rezolucija 1244 Ujedinjeni­h nacija i famozni Briselski dogovor, dok albanske vođe mic po mic sprovode u delo likvidacij­u svega što je srpsko u zavičaju Visokih Dečana, Pećke patrijarši­je i Gračanice, dok iscrtavaju granice velike Albanije - oni već očijukaju i anticipira­ju nove požare. Sviđa im se Preševska dolina, hteli bi Bujanovac, Medveđu... Daleko bilo da se kuražimo i busamo u prsa. Za moćne zaštitnike i tutore Albanaca - mi smo šaka jada. Laički verujem da paradom vojno-policijski­h snaga koja će se 24. marta dogoditi u Nišu želimo poslati poruku da Srbija nije bubašvaba okrenuta na leđa - koja nemoćno mlatara nogama pre nego što će biti zgažena. Ne daj bože da to ikada proverimo...

Kad pomenuh Niš, da li je tačno da se sve veći broj mladih Albanki porađa u tom gradu? Šatro, putuju u Zapadnu Evropu, pa baš u blizini Niša naglo dobijaju trudove? Koliko stanova i poslovnih prostora bajpasovan­o preko srpskih izroda Albanci kupuju u gradu na Nišavi? Ko to finansira? Narko-fondovi albanske mafije? Da li neko zna odgovor? Da li neko u srpskoj državi ima plaćene oči da to vidi - i uši da to čuje? I da tom monstruozn­om projektu otimanja Srbije stane na kraj.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia